| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
08:30 - 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Телефон:  + 4131 / 352-63-53,  352-63-55 Локација/Мапа
Телефон:  + 4131 / 352-63-54 Конзуларна надлежност
Факс:        + 4131 / 351-44-74 Почасни конзули
E-mail: info@ambasadasrbije.ch (није за конзуларне информације!)  

E-mail конзуларног одељења (за све конзуларне информације): konzul@ambasadasrbije.ch

 
Интернет сајт: http://berne.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ МИЛОВАНА ДАНОЈЛИЋА У АМБАСАДИ, 06.11.2018.

У Амбасади Републике Србије у Швајцарској је 06. новембра 2018. године одржано књижевно вече академика Милована Данојлића, једног од наших најпознатијих савремених писаца и добитника готово свих најзначајнијих домаћих књижевних награда.
Кроз читање своје поезије и разговор о делима светских писаца и песника која је превео на српски језик (Ш. Бодлер, Ј. Бродски, Е. Сиоран, В. Јејтс…), Милован Данојлић је поделио са публиком размишљања о литерарном стваралаштву, преводилаштву, очувању идентитета, културе, традиције и српског језика у ери глобализма.
       Књижевно вече је отворила амб. Р. Србије у Швајцарској С. Јанковић, a бројна публикакоју је чинила наша дијаспора, веома је топло реаговала на гостовање академика Данојлића.


СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН-ПЛОЧЕ ЈОВАНУ ДУЧИЋУ У ЖЕНЕВИ, 05.11.2018.

У Женеви је 05. новембра 2018. године свечано откривена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу, великом српском писцу и дипломати, који је у овом граду провео седам година  живота.
Спомен-плоча, постављена на адреси на којој је Дучић живео у време студија у непосредној близини Женевског универзитета, дар је Министарства културе и информисања Републике Србије Граду Женева и на њој пише: „Овде је у време својих студија живео Јован Дучић (1874–1943), кнез српске поезије, књижевник, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године“. 
Иницијативу за постављање овог обележја покренула је Амбасада Републике Србије у Швајцарској, желећи да остави трајан спомен на време које је славни српски песник и дипломата провео најпре на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.
Присутним званицама су се обратили члан Градског већа Женеве Реми Пагани, који је захвалио на овом вредном поклону у спомен на некадашњег славног становника Женеве, затим амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, академик Милован Данојлић и писац и преводилац Слободан Деспот.
После свечаности, Град Женева и Амбасада Републике Србије у Швајцарској приредили су коктел у „PalaisEynard”, где су биле изложене фотографије Јована Дучића из времена студија у Женеви, као и фотокопије његових студентских свезака и белешки у рукопису.

 


ПОСЕТА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 03. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ

Генерални секретар председника Републике Н. Селаковић је током посете Швајцарској, отворио 03. новембра у Диетикону надомак Цириха 21. Дечију смотру српског фолклора Швајцарске, једну од највећих и најзначајнијих културних манифестација Срба у Швајцарској.
       У препуној дворани, пред око 2000 посетилаца, г. Никола Селаковић је, преневши присутнима поздраве ПРА. Вучића, изразио високо уважавање за све што Савез српског фолклора Швајцарске, учесници смотре и љубитељи фолклора чине за очување српске културе, традиције и идентитета и ван граница Србије. Он je позвао све присутне да негују своју културу, језик и идентитет и да што чешће долазе у Србију, изразивши наду да ће се многи и вратити у матицу и својим знањем и искуствима допринети њеном напретку и развитку.
У свом обраћању, г. Никола Селаковић је саопштио да ће свим извођачима оног културно-уметничког друштва коме на смотри буде додељена прва награда, Република Србија поклонити седмодневни боравак на Златибору на лето 2019. године.
Присутнима се обратила и амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, која је изразила посебно задовољство што је овогодишњу манифестацију подржао и отворио генерални секретар председника Републике, истакавши да то даје велики подстрек културно-уметничким друштвима и организаторима да са још већим ентузијазмом наставе свој рад.     
       Скуп су поздравили и председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић у својству организатора, домаћин смотре - председник КУД „Вук Караџић“ Жељко Стојановић и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.
Председник Савеза српског фолклора Швајцарске Н. Миленковић указао је да је својим доласком на смотру г. Н. Селаковић учинио велику част свима онима који годинама вредно раде на очувању наше културе и националног идентитета у Швајцарској, истакавши да је ово први пут од када манифестација постоји да високи званичник Р. Србије присуствује смотри.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова