Printer Friendly Version Sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske, Bern 8. maj 2012. @ 21 March 2013 01:32 PM

U Bernu je 8.maja 2012. održana 5.sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbija – Švajcarska. Komisija je osnovana na osnovu Sporazuma o privrednoj saradnji 2001. godine. Prvi sastanak održan je u martu 2008. godine u Bernu. Drugo zasedanje je bilo maja 2009. godine u Beogradu, zatim treće u maju 2010. godine u Cirihu i četvrto u maju 2011. godine u Beogradu. Na sastanku su razmotrena pitanja robne razmene, investicione saradnje, multilateralna pitanja, mogućnosti bliže institucionalne saradnje i razmene privrednih delegacija, kao i razmenjene informacije o odnosima obe zemlje sa Evropskom unijom.

Rezultati rada Komisije definišu okvir u kome aktuelni i budući ekonomski partneri iz dve zemlje mogu pronaći zajednički interes – ostvarenje poslovnog uspeha.

Našu delegaciju predvodila je Bojana Todorović, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja (www.merr.gov.rs), dok je švajcarsku delegaciju predvodio ambasador Erik Marten,iz Državnog sekretarijata za privredu (www.seco.admin.ch).

U organizaciji Economiesuisse, SEC-Handelskammer Schweiz – Mitteleuropa i Ambasade Republike Srbije u Bernu, u Cirihu je 9.maja 2012. organizovan Okrugli sto na kome je učestvovalo nekoliko velikih, izuzetno značajnih švajcarskih kompanija (ABB, Alstom, Holcim, StadlerRail) koje su sa predstavnicima naše delegacije razmenile mišljenja o uslovima poslovanja u Srbiji, ranijim iskustvima, perspektivama unapređenja saradnje, kao i izazovima koji se nalaze pred nama, posebno u svetlu nastavka ekonomske i finansijske nezvesnosti u Evropskoj uniji, Evropi, ali i ostatku sveta. Predstavnici kompanije Nestle, koji su bili sprečeni da učestvuju, uputili su pismo u kome su u pozitivnom tonu preneli iskustva u svom poslovanju u Srbiji.