Printer Friendly Version Седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, Берн 8. мај 2012. @ 16 April 2013 12:11 PM

У Берну је 8.маја 2012. одржана 5.седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србија – Швајцарска. Комисија је основана на основу Споразума о привредној сарадњи 2001. године. Први састанак одржан је у марту 2008. године у Берну. Друго заседање је било маја 2009. године у Београду, затим треће у мају 2010. године у Цириху и четврто у мају 2011. године у Београду. На састанку су размотрена питања робне размене, инвестиционе сарадње, мултилатерална питања, могућности ближе институционалне сарадње и размене привредних делегација, као и размењене информације о односима обе земље са Европском унијом.

Резултати рада Комисије дефинишу оквир у коме актуелни и будући економски партнери из две земље могу пронаћи заједнички интерес – остварење пословног успеха.

Нашу делегацију предводила је Бојана Тодоровић, помоћник министра економије и регионалног развоја (www.merr.gov.rs), док је швајцарску делегацију предводио амбасадор Ерик Мартен,из Државног секретаријата за привреду (www.seco.admin.ch).

У организацији Economiesuisse, SEC-Handelskammer Schweiz – Mitteleuropa i Амбасаде Републике Србије у Берну, у Цириху је 9.маја 2012. организован Округли сто на коме је учествовало неколико великих, изузетно значајних швајцарских компанија (ABB, Alstom, Holcim, StadlerRail) које су са представницима наше делегације размениле мишљења о условима пословања у Србији, ранијим искуствима, перспективама унапређења сарадње, као и изазовима који се налазе пред нама, посебно у светлу наставка економске и финансијске незвесности у Европској унији, Европи, али и остатку света. Представници компаније Nestle, који су били спречени да учествују, упутили су писмо у коме су у позитивном тону пренели искуства у свом пословању у Србији.