Printer Friendly Version Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд Рајс“ и откривање бисте др А. Рајсу у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну @ 1 October 2015 08:26 AM

      У оквиру манифестације „Дани српске културе у Швајцарској“, у просторијама Амбасаде Р.Србије у Берну, дана 26.09.2015.г. свечано је откривена биста др А. Рајсу, рад академског вајара Љубише Манчића, и одржанa Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“.
     За првог председника Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“ изабран је Звонко Јовановић, иницијатор и координатор пројекта „Дани српске културе у Швајцарској“, док је за почасног председника изабран гроф Philippe Piccapietra, Велики Канцелар Реда св. Лазара Јерусалимског, а за почасног потпредседника проф. Olivier Ribaux, директор Факултета криминалистичких наука Универзитета у Лозани. По окончању рада Оснивачке скупштине, свечано је откривена биста др А. Рајсу, коју је координатор пројекта Звонко Јовановић симболично предао на чување Амбасади Р. Србије у Берну, до њеног коначног постављања на Универзитету у Лозани.
     Догађају је присуствовала и амб. др Љиљана Никшић, начелник Одељења за миграције и дијаспору у Министарству спољних послова Републике Србије, која је одржала предавање на тему „Култура сећања на Велики рат и хуманитарно-медицинске мисије из иностранства“ са фокусом на рад и допринос др Арчибалда Рајса ширењу истине о српским жртвама у Првом светском рату.