Printer Friendly Version Osnivačka skupština Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald Rajs“ i otkrivanje biste dr A. Rajsu u prostorijama Ambasade R. Srbije u Bernu @ 1 October 2015 08:27 AM

     U okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Švajcarskoj“, u prostorijama Ambasade R.Srbije u Bernu, dana 26.09.2015.g. svečano je otkrivena bista dr A. Rajsu, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, i održana Osnivačka skupština Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald  Rajs“.
     Za prvog predsednika Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald  Rajs“ izabran je Zvonko Jovanović, inicijator i koordinator projekta „Dani srpske kulture u Švajcarskoj“, dok je za počasnog predsednika izabran grof Philippe Piccapietra, Veliki Kancelar Reda sv. Lazara Jerusalimskog, a za počasnog potpredsednika prof. Olivier Ribaux, direktor Fakulteta kriminalističkih nauka Univerziteta u Lozani. Po okončanju rada Osnivačke skupštine, svečano je otkrivena bista dr A. Rajsu, koju je koordinator projekta Zvonko Jovanović simbolično predao na čuvanje Ambasadi R. Srbije u Bernu, do njenog konačnog postavljanja na Univerzitetu u Lozani.
     Događaju je prisustvovala i amb. dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracije i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, koja je održala predavanje na temu „Kultura sećanja na Veliki rat i humanitarno-medicinske misije iz inostranstva“ sa fokusom na rad i doprinos dr Arčibalda Rajsa širenju istine o srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.