Printer Friendly Version Obaveštenje o realizaciji projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“ @ 24 March 2016 02:07 PM

     Obaveštavamo sve zainteresovane da je u toku realizacija projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije. Projekat se ostvaruje putem elektronskog istraživanja na sledećem linku:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/.

     Istraživanje se bavi trenutnim stanjem i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Saznanja ovog istraživanja treba da doprinesu nastojanjima nadležnih institucija da unaprede komunikaciju i saradnju sa školama i organizacijama Srba u rasejanju. Rezultati istraživanja će takođe poslužiti i za unapređenje projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije. Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkveno-školske opštine, samostalne biblioteke i  neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kluturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u dijaspori i regionu – bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.

     Projekat je podržan od strane Uprave za saradnju s Dijasporom i Srbima u regionu na godišnjem konkursu za sufinansiranje.