Printer Friendly Version Прославa 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији @ 10 October 2016 08:43 AM

     У Амбасади Републике Србије у Берну, дана 27.09.2016.г. одржан је пријем поводом обележавања 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији. Пријем је организован у част председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, која се налазила у званичној тродневној посети Швајцарској, као и председнице Националног савета Парламента Швајцарске Конфедерације Кристе Марквалдер (Christa Markwalder), која је присуствовала пријему. Догађају je присуствовао велики број представника швајцарских институција, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је на почетку поздравила амб. др Снежана Јанковић, пожелевши им добродошлицу и изразивши задовољство чињеницом да обележавамо тако значајан јубилеј као што је стогодишњица од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској, што указује на традиционалне везе и добре односе између наше две земље.
     Помоћник у МИП Швајцарске амб. Николас Брил је у свом обраћању навео да су билатерални односи између две земље на највишем нивоу и без отворених питања. Председница Националног савета Парламента Швајцарске Криста Марквалдер је истакла значај сарадње парламената за унапређење свеукупне билатералне сарадње, коју је оценила као веома добру, те напоменула да је приликом посете Србији имала прилику да се увери у одлучност њеног руководства да спроведе реформе.
     Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је поручила да је овај јубилеј истовремено и залог и обавеза за будућност, да се на основама богате традиције, и искреног, много пута доказаног пријатељства, даље развијају пријатељски билатерални односи. Указала је да је добрим односима значајно допринело председавање Србије и Швајцарске ОЕБС-ом, као и интензивиран политички дијалог на највишем нивоу. „То сведочи о значају који Србија придаје Швајцарској која је у нашој земљи препозната као образац успеха и добре управе, као и жељи да сарадњу са Швајцарском постави високо међу својим спољнополитичким приоритетима”, рекла је Гојковић. Напоменула је и да присуство више од две стотине швајцарских компанија у Србији, као и прошлогодишња посета тадашњег потпредседника Швајцарске Конфедерације, а данас председника Јохана Шнајдер-Амана Србији, указује да и са швајцарске стране Србија представља важног партнера, са којим жели још продуктивнију сарадњу. Гојковић је навела и да постоји велики потенцијал за даље јачање како свеукупних билатералних односа са Швајцарском, тако и парламентарних.

Фото галерија