Printer Friendly Version Proslava 100 godina od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji @ 10 October 2016 09:37 AM

     U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, dana 27.09.2016.g. održan je prijem povodom obeležavanja 100 godina od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji. Prijem je organizovan u čast predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, koja se nalazila u zvaničnoj trodnevnoj poseti Švajcarskoj, kao i predsednice Nacionalnog saveta Parlamenta Švajcarske Konfederacije Kriste Markvalder (Christa Markwalder), koja je prisustvovala prijemu. Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika švajcarskih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore u Švajcarskoj.
     Prisutne je na početku pozdravila amb. dr Snežana Janković, poželevši im dobrodošlicu i izrazivši zadovoljstvo činjenicom da obeležavamo tako značajan jubilej kao što je stogodišnjica od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj, što ukazuje na tradicionalne veze i dobre odnose između naše dve zemlje.
     Pomoćnik u MIP Švajcarske amb. Nikolas Bril je u svom obraćanju naveo da su bilateralni odnosi između dve zemlje na najvišem nivou i bez otvorenih pitanja. Predsednica Nacionalnog saveta Parlamenta Švajcarske Krista Markvalder je istakla značaj saradnje parlamenata za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje, koju je ocenila kao veoma dobru, te napomenula da je prilikom posete Srbiji imala priliku da se uveri u odlučnost njenog rukovodstva da sprovede reforme.
     Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je poručila da je ovaj jubilej istovremeno i zalog i obaveza za budućnost, da se na osnovama bogate tradicije, i iskrenog, mnogo puta dokazanog prijateljstva, dalje razvijaju prijateljski bilateralni odnosi. Ukazala je da je dobrim odnosima značajno doprinelo predsedavanje Srbije i Švajcarske OEBS-om, kao i intenziviran politički dijalog na najvišem nivou. „To svedoči o značaju koji Srbija pridaje Švajcarskoj koja je u našoj zemlji prepoznata kao obrazac uspeha i dobre uprave, kao i želji da saradnju sa Švajcarskom postavi visoko među svojim spoljnopolitičkim prioritetima”, rekla je Gojković. Napomenula je i da prisustvo više od dve stotine švajcarskih kompanija u Srbiji, kao i prošlogodišnja poseta tadašnjeg potpredsednika Švajcarske Konfederacije, a danas predsednika Johana Šnajder-Amana Srbiji, ukazuje da i sa švajcarske strane Srbija predstavlja važnog partnera, sa kojim želi još produktivniju saradnju. Gojković je navela i da postoji veliki potencijal za dalje jačanje kako sveukupnih bilateralnih odnosa sa Švajcarskom, tako i parlamentarnih.

Foto galerija