Printer Friendly Version Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 17.6.2017. @ 22 June 2017 08:23 AM

    

   

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, 17. јуна, организована акција "Негујмо српски језик", у сарадњи са Министарством културе и информисања, и у договору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић, поводом почетка акције "Негујмо српски језик" у Швајцарској, упутио је поруку, у којој је истакао: "Циљеви акције 'Негујмо српски језик' нарочито се добро осећају међу нашим људима које је живот одвео међу друге народе и туђе језике. Тада се види колико нам матерњи говор значи, како можемо бити жедни наших речи. А речи нису пуке речи, него су кључна спона с оним што јесмо. Зато је задовољство да се можемо одазвати и нашим људима у иностранству, да им наши мајстори речи приуште мало свежине српског језика, који им тако недостаје. И томе акција 'Негујмо српски језик' служи".
     Отварајући скуп уз химну акције "Негујмо српски језик", коју изводи дечији хор "Чаролија", амбасадор др С. Јанковић истакла је да се ова акција први пут одржава у иностранству, и то у Швајцарској, због скоро 200.000 Срба који у њој живе, као и због чињенице да је Српска допунска школа у овој земљи најбројнија у читавој дијаспори, са преко 1500 ученика.
     Гост Амбасаде био је чувени дечији песник и председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић, који је током двочасовног дружења са децом, говорио своју поезију, истичући лепоту, богатство и потребу чувања и неговања српског језика, посебно код деце која су рођена и одрастају у иностранству.
     Овом приликом, у Амбасади је организована и изложба постера акције "Негујмо српски језик", на којима познате личности из јавног и културног живота афирмишу правилан говор и отклањају језичке недоумице.