Printer Friendly Version Akcija „Negujmo srpski jezik“ u Švajcarskoj, 17.6.2017. @ 22 June 2017 08:26 AM

     U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 17. juna, organizovana akcija "Negujmo srpski jezik", u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, i u dogovoru sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
     Ministar kulture i informisanja R. Srbije Vladan Vukosavljević, povodom početka akcije "Negujmo srpski jezik" u Švajcarskoj, uputio je poruku, u kojoj je istakao: "Ciljevi akcije 'Negujmo srpski jezik' naročito se dobro osećaju među našim ljudima koje je život odveo među druge narode i tuđe jezike. Tada se vidi koliko nam maternji govor znači, kako možemo biti žedni naših reči. A reči nisu puke reči, nego su ključna spona s onim što jesmo. Zato je zadovoljstvo da se možemo odazvati i našim ljudima u inostranstvu, da im naši majstori reči priušte malo svežine srpskog jezika, koji im tako nedostaje. I tome akcija 'Negujmo srpski jezik' služi".
     Otvarajući skup uz himnu akcije "Negujmo srpski jezik", koju izvodi dečiji hor "Čarolija", ambasador dr S. Janković istakla je da se ova akcija prvi put održava u inostranstvu, i to u Švajcarskoj, zbog skoro 200.000 Srba koji u njoj žive, kao i zbog činjenice da je Srpska dopunska škola u ovoj zemlji najbrojnija u čitavoj dijaspori, sa preko 1500 učenika.
     Gost Ambasade bio je čuveni dečiji pesnik i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović, koji je tokom dvočasovnog druženja sa decom, govorio svoju poeziju, ističući lepotu, bogatstvo i potrebu čuvanja i negovanja srpskog jezika, posebno kod dece koja su rođena i odrastaju u inostranstvu.
     Ovom prilikom, u Ambasadi je organizovana i izložba postera akcije "Negujmo srpski jezik", na kojima poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu pravilan govor i otklanjaju jezičke nedoumice.