Printer Friendly Version ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ“ У ШВАЈЦАРСКОЈ, 02.03.2018. @ 7 March 2018 10:59 AM

       У Цириху је, 2. марта 2018. године, одржана пројекција документарног филма „Косово - моменат у цивилизацији“, редитеља Бориса Малагурског. Пројекцију су, уз подршку Амбасаде Р. Србије у Берну и Генералног конзулата у Цириху, организовали СПКД Просвјета, Заједница Срба и Савез српског фолклора Швајцарске.
       Пре почетка филма, присутнима се у препуној дворани обратила амбасадор Снежана Јанковић, која је истакла значај приказивања овог филма ван граница Србије, у циљу представљања лепоте и угрожености српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији, од које су најзначајнији споменици под заштитом УНЕСКА. Амбасадор С. Јанковић је нагласила да је задатак свих нас да скрећемо пажњу међународне заједнице о стању наше баштине и да говоримо о чињеницама.
       Затим су редитељ Борис Малагурски и сценариста Милош Нинковић поздравили присутне и рекли нешто више о овом остварењу. Б. Малагурски се захвалио Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству спољних послова који су омогућили снимање филма.
       „Косово - моменат у цивилизацији“ кроз причу о детињству новинара Стефана Поповића проведеном на Косову и Метохији и значењу које за њега имају тамошњи манастири приказује њихову лепоту, историју и њихово страдање.