Printer Friendly Version PROJEKCIJA FILMA „KOSOVO – MOMENAT U CIVILIZACIJI“ U ŠVAJCARSKOJ, 02.03.2018. @ 7 March 2018 11:04 AM

U Cirihu je, 2. marta 2018. godine, održana projekcija dokumentarnog filma „Kosovo - momenat u civilizaciji“, reditelja Borisa Malagurskog. Projekciju su, uz podršku Ambasade R. Srbije u Bernu i Generalnog konzulata u Cirihu, organizovali SPKD Prosvjeta, Zajednica Srba i Savez srpskog folklora Švajcarske.
       Pre početka filma, prisutnima se u prepunoj dvorani obratila ambasador Snežana Janković, koja je istakla značaj prikazivanja ovog filma van granica Srbije, u cilju predstavljanja lepote i ugroženosti srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, od koje su najznačajniji spomenici pod zaštitom UNESKA. Ambasador S. Janković je naglasila da je zadatak svih nas da skrećemo pažnju međunarodne zajednice o stanju naše baštine i da govorimo o činjenicama.
       Zatim su reditelj Boris Malagurski i scenarista Miloš Ninković pozdravili prisutne i rekli nešto više o ovom ostvarenju. B. Malagurski se zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu spoljnih poslova koji su omogućili snimanje filma.
       „Kosovo - momenat u civilizaciji“ kroz priču o detinjstvu novinara Stefana Popovića provedenom na Kosovu i Metohiji i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri prikazuje njihovu lepotu, istoriju i njihovo stradanje.