Printer Friendly Version KОНЦЕРТ ХОРА И ОРКЕСТРА „КЊАЗ МИЛОШ“ У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БЕРНУ, 13.09.2018. ГОДИНЕ @ 17 September 2018 09:38 AM

У Амбасади Републике Србије у Берну, 13.09.2018. године, хор и оркестар „Књаз Милош“ Удружења „У име живих“ одржао је концерт српске духовне, традиционалне и народне музике, који је био посвећен обележавању 100 година од примирја у Првом светском рату.
       Отварајући концерт, реализован у сарадњи са Савезом српског фолклора Швајцарске, амбасадор Снежана Јанковић је подсетила на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату, указавши на нужност неговања културе сећања. Она је истакла да је Србија због демографске катастрофе коју је претрпела у Великом рату, у коме је страдало више од трећине њеног становништва, имала дуготрајне историјске последице, али да је за Србију, тада као и данас, идеја о слободи, правди и једнакости за све народе била изнад сваког другог интереса.
       Присутнима се обратио и Владимир Божовић, саветник у Влади Републике Србије, који је подсетио на важну улогу Србије у извојеваној победи у Првом светском рату, али и на друге догађаје који су обележили ток наше историје.
       Публику је поздравио и председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић, након чега је хор и оркестар „Књаз Милош“ у једночасовном програму надахнуто изводио најпознатија дела српске музике.
       Наступ је наишао на изузетан пријем публике, у којој је било представника швајцарског Парламента, дипломатског кора, црквених великодостојника Швајцарске и српске дијаспоре.