Printer Friendly Version KONCERT HORA I ORKESTRA „KNjAZ MILOŠ“ U AMBASADI R. SRBIJE U BERNU, 13.09.2018. GODINE @ 17 September 2018 09:41 AM

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 13.09.2018. godine, hor i orkestar „Knjaz Miloš“ Udruženja „U ime živih“ održao je koncert srpske duhovne, tradicionalne i narodne muzike, koji je bio posvećen obeležavanju 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu.
       Otvarajući koncert, realizovan u saradnji sa Savezom srpskog folklora Švajcarske, ambasador Snežana Janković je podsetila na ogromne žrtve koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, ukazavši na nužnost negovanja kulture sećanja. Ona je istakla da je Srbija zbog demografske katastrofe koju je pretrpela u Velikom ratu, u kome je stradalo više od trećine njenog stanovništva, imala dugotrajne istorijske posledice, ali da je za Srbiju, tada kao i danas, ideja o slobodi, pravdi i jednakosti za sve narode bila iznad svakog drugog interesa.
       Prisutnima se obratio i Vladimir Božović, savetnik u Vladi Republike Srbije, koji je podsetio na važnu ulogu Srbije u izvojevanoj pobedi u Prvom svetskom ratu, ali i na druge događaje koji su obeležili tok naše istorije.
       Publiku je pozdravio i predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković, nakon čega je hor i orkestar „Knjaz Miloš“ u jednočasovnom programu nadahnuto izvodio najpoznatija dela srpske muzike.
       Nastup je naišao na izuzetan prijem publike, u kojoj je bilo predstavnika švajcarskog Parlamenta, diplomatskog kora, crkvenih velikodostojnika Švajcarske i srpske dijaspore.