Printer Friendly Version ПОСЕТА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 03. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ @ 6 November 2018 02:49 PM

Генерални секретар председника Републике Н. Селаковић је током посете Швајцарској, отворио 03. новембра у Диетикону надомак Цириха 21. Дечију смотру српског фолклора Швајцарске, једну од највећих и најзначајнијих културних манифестација Срба у Швајцарској.
       У препуној дворани, пред око 2000 посетилаца, г. Никола Селаковић је, преневши присутнима поздраве ПРА. Вучића, изразио високо уважавање за све што Савез српског фолклора Швајцарске, учесници смотре и љубитељи фолклора чине за очување српске културе, традиције и идентитета и ван граница Србије. Он je позвао све присутне да негују своју културу, језик и идентитет и да што чешће долазе у Србију, изразивши наду да ће се многи и вратити у матицу и својим знањем и искуствима допринети њеном напретку и развитку.
У свом обраћању, г. Никола Селаковић је саопштио да ће свим извођачима оног културно-уметничког друштва коме на смотри буде додељена прва награда, Република Србија поклонити седмодневни боравак на Златибору на лето 2019. године.
Присутнима се обратила и амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, која је изразила посебно задовољство што је овогодишњу манифестацију подржао и отворио генерални секретар председника Републике, истакавши да то даје велики подстрек културно-уметничким друштвима и организаторима да са још већим ентузијазмом наставе свој рад.     
       Скуп су поздравили и председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић у својству организатора, домаћин смотре - председник КУД „Вук Караџић“ Жељко Стојановић и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.
Председник Савеза српског фолклора Швајцарске Н. Миленковић указао је да је својим доласком на смотру г. Н. Селаковић учинио велику част свима онима који годинама вредно раде на очувању наше културе и националног идентитета у Швајцарској, истакавши да је ово први пут од када манифестација постоји да високи званичник Р. Србије присуствује смотри.