Printer Friendly Version ПРЕДСТАВЉАЊЕ СТУДИЈЕ О ЗНАМЕНИТИМ СРБИМА У ШВАЈЦАРСКОЈ ОД 1863. ДО 1918. ГОДИНЕ, 30.11.2018. @ 4 December 2018 12:11 PM

У Амбасади је 30. новембра 2018. године представљена студија мр Живка Марковића о знаменитим Србима који су живели и студирали у Швајцарској у периоду од 1863. до 1918. године. Студија се састоји из два дела: „Срби у Швајцарској – студенти 1863-1918“ и „Срби у Швајцарској 1914-1918“ и штампана је поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, уз суфинансирање Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.
       Поздрављајући присутне, амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је питању капитално дело, резултат деценијског истраживања и рада мр Живка Марковића, које пружа драгоцен увид у повезаност Србије и Швајцарске и сарадњу двеју земаља у области образовања и културе још средином 19. века.
       Из овог обимног дела сазнајемо да је читава плејада српских знаменитих личности и великана у својим професијама део свог образовања стекла у Швајцарској. Међу тим личностима су, на пример, Јован Дучић, Јован Скерлић, Никола Пашић, Светозар Марковић, Слободан Јовановић и многи други.
       У наставку вечери аутор је говорио о настајању овог дела и о плановима да се у наредном периоду посвети студији о знаменитим Швајцарцима који су имали значајну улогу у односима са Србијом уочи и за време Првог светског рата.
       Промоцији су присуствовали представници дипломатског кора и српске дијаспоре.