Printer Friendly Version PREDSTAVLjANjE STUDIJE O ZNAMENITIM SRBIMA U ŠVAJCARSKOJ OD 1863. DO 1918. GODINE, 30.11.2018. @ 4 December 2018 12:13 PM

U Ambasadi je 30. novembra 2018. godine predstavljena studija mr Živka Markovića o znamenitim Srbima koji su živeli i studirali u Švajcarskoj u periodu od 1863. do 1918. godine. Studija se sastoji iz dva dela: „Srbi u Švajcarskoj – studenti 1863-1918“ i „Srbi u Švajcarskoj 1914-1918“ i štampana je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, uz sufinansiranje Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.
       Pozdravljajući prisutne, ambasador Snežana Janković je istakla da je pitanju kapitalno delo, rezultat decenijskog istraživanja i rada mr Živka Markovića, koje pruža dragocen uvid u povezanost Srbije i Švajcarske i saradnju dveju zemalja u oblasti obrazovanja i kulture još sredinom 19. veka.
       Iz ovog obimnog dela saznajemo da je čitava plejada srpskih znamenitih ličnosti i velikana u svojim profesijama deo svog obrazovanja stekla u Švajcarskoj. Među tim ličnostima su, na primer, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Nikola Pašić, Svetozar Marković, Slobodan Jovanović i mnogi drugi.
       U nastavku večeri autor je govorio o nastajanju ovog dela i o planovima da se u narednom periodu posveti studiji o znamenitim Švajcarcima koji su imali značajnu ulogu u odnosima sa Srbijom uoči i za vreme Prvog svetskog rata.
       Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i srpske dijaspore.