Printer Friendly Version АКЦИЈА „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ У АМБАСАДИ, 01.06.2019. @ 3 June 2019 11:58 AM

У Амбасади Р. Србије у Берну одржана је, 01. јуна 2019. године, акција „Негујмо српски језик“, коју већ две године спроводимо у Швајцарској.
       Пред препуном салом у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику, њихови родитељи и наставници из читаве Швајцарске, приказана је дечија представа са мотивима из српских народних бајки, у извођењу Светислава Булета Гонцића, Аните Стојадиновић и Душана Матејића.
       Отварајући скуп, амбасадор Снежана Јанковић навела је да је основни циљ Амбасаде да кроз спровођење ове акције Министарства културе и информисања помогне у очувању језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању, при чему је посебно значајно то што је акција пре свега намењена деци школског узраста.
       Светислав Буле Гонцић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“, оценио је да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин да се стратешки поставимо према питањима српског језика и ћириличног писма код нашег народа у дијаспори.
        Присутнима се обратила и проф. др Кајоко Јамасаки Вукелић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика. Проф. Јамасаки Вукелић, која већ скоро 40 година живи и ради у Београду и изврсно говори српски језик, пренела је ученицима поруку о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика.
         Овом приликом, додељене су и награде првонаграђеним учесницима литерарног конкурса „Српски језик-моје благо“, који је Амбасада расписала у оквиру акције. Ученици чији су радови одабрани као најбољи добили су плакете, најпознатија дела српских писаца и мајице са натписом „Негујмо српски језик“, које је поклонило Министарство културе и информисања.
Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.
Публика је имала прилике и да погледа постере и спотове акције „Негујмо српски језик“.
            Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда „Evro Book“ донирали су књиге као поклон српским ђацима у Швајцарској.