Printer Friendly Version AKCIJA „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“ U AMBASADI, 01.06.2019. @ 3 June 2019 12:00 PM

       U Ambasadi R. Srbije u Bernu održana je, 01. juna 2019. godine, akcija „Negujmo srpski jezik“, koju već dve godine sprovodimo u Švajcarskoj.
       Pred prepunom salom u kojoj su se okupili đaci Dopunske škole na srpskom jeziku, njihovi roditelji i nastavnici iz čitave Švajcarske, prikazana je dečija predstava sa motivima iz srpskih narodnih bajki, u izvođenju Svetislava Buleta Goncića, Anite Stojadinović i Dušana Matejića.
       Otvarajući skup, ambasador Snežana Janković navela je da je osnovni cilj Ambasade da kroz sprovođenje ove akcije Ministarstva kulture i informisanja pomogne u očuvanju jezika, pisma, kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda u rasejanju, pri čemu je posebno značajno to što je akcija pre svega namenjena deci školskog uzrasta.
       Svetislav Bule Goncić, član Odbora akcije „Negujmo srpski jezik“, ocenio je da je sprovođenje ove akcije u inostranstvu najbolji način da se strateški postavimo prema pitanjima srpskog jezika i ćiriličnog pisma kod našeg naroda u dijaspori.
        Prisutnima se obratila i prof. dr Kajoko Jamasaki Vukelić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pesnik i književni prevodilac sa srpskog i japanskog jezika. Prof. Jamasaki Vukelić, koja već skoro 40 godina živi i radi u Beogradu i izvrsno govori srpski jezik, prenela je učenicima poruku o značaju očuvanja maternjeg jezika u stranoj sredini, kao i o lepoti i jedinstvenosti srpskog jezika.
         Ovom prilikom, dodeljene su i nagrade prvonagrađenim učesnicima literarnog konkursa „Srpski jezik-moje blago“, koji je Ambasada raspisala u okviru akcije. Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji dobili su plakete, najpoznatija dela srpskih pisaca i majice sa natpisom „Negujmo srpski jezik“, koje je poklonilo Ministarstvo kulture i informisanja.
Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.
Publika je imala prilike i da pogleda postere i spotove akcije „Negujmo srpski jezik“.
            Narodna biblioteka Srbije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i izdavačka kuća iz Beograda „Evro Book“ donirali su knjige kao poklon srpskim đacima u Švajcarskoj.