Printer Friendly Version ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕРНУ, 14.02.2020. @ 19 February 2020 02:41 PM

     Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији обележила је Дан државности, Сретење, организацијом пријема за представнике дипломатског кора и швајцарских институција, а потом свечаним окупљањем за српску дијаспору.
       Свечано обележавање Дана државности отворено је химнама Србије и Швајцарске, најпре у извођењу оперске певачице из Цириха Данијеле Бјелице, односно Андријане Адамовић из КУД-а „Кикац“, уз пратњу виолинисткиње Татјане Вуцелић из Базела.
       Амбасадор Горан Брадић пожелео је присутнима добродошлицу, уз кратко историјско подсећање на значај Сретења за Србију, као на и чврсте везе Србије и Швајцарске. Он је говорио и о актуелним односима Србије и Швајцарске, који су добри, стабилни, свеобухватни, динамични и које карактерише политички дијалог на високом и највишем нивоу. 
       Током обраћања припадницима српске дијаспоре, искористио је прилику да позове присутне да своју децу упишу у Српску допунску школу, као и на веронауку, и на тај начин допринесу напорима за очување српског језика, писма, традиције и културе међу трећом и четвртом генерацијом Срба у Швајцарској, који чине једну од наших најбројнијих дијаспора. Амбасадор Брадић апеловао је, такође, да што више наших грађана с правом гласа изађе на предстојеће парламентарне изборе у априлу.
       Након обраћања амбасадора Горана Брадића, уприличен је пригодан коктел, а гости су имали прилику да, путем видео презентација, виде лепоте Србије, као и њене потенцијале у области туризма, пољопривреде, енергетике, ИТ и креативне индустрије.
       Пријему је присуствовао велики број представника дипломатског кора, Министарства иностраних послова Швајцарске, Државног секретаријата за миграције, Државног секретаријата за образовање, истраживање и иновације и швајцарских компанија, као и бројна српска дијаспора.
        Компаније „Japan Tobacco International“, „Emilio Stecher“ и „St. Peter’s Weine“ су као спонзори у потпуности покриле трошкове организације пријема.