Printer Friendly Version PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U BERNU, 14.02.2020. @ 19 February 2020 02:43 PM

Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji obeležila je Dan državnosti, Sretenje, organizacijom prijema za predstavnike diplomatskog kora i švajcarskih institucija, a potom svečanim okupljanjem za srpsku dijasporu.
       Svečano obeležavanje Dana državnosti otvoreno je himnama Srbije i Švajcarske, najpre u izvođenju operske pevačice iz Ciriha Danijele Bjelice, odnosno Andrijane Adamović iz KUD-a „Kikac“, uz pratnju violinistkinje Tatjane Vucelić iz Bazela.
       Ambasador Goran Bradić poželeo je prisutnima dobrodošlicu, uz kratko istorijsko podsećanje na značaj Sretenja za Srbiju, kao na i čvrste veze Srbije i Švajcarske. On je govorio i o aktuelnim odnosima Srbije i Švajcarske, koji su dobri, stabilni, sveobuhvatni, dinamični i koje karakteriše politički dijalog na visokom i najvišem nivou. 
       Tokom obraćanja pripadnicima srpske dijaspore, iskoristio je priliku da pozove prisutne da svoju decu upišu u Srpsku dopunsku školu, kao i na veronauku, i na taj način doprinesu naporima za očuvanje srpskog jezika, pisma, tradicije i kulture među trećom i četvrtom generacijom Srba u Švajcarskoj, koji čine jednu od naših najbrojnijih dijaspora. Ambasador Bradić apelovao je, takođe, da što više naših građana s pravom glasa izađe na predstojeće parlamentarne izbore u aprilu.
       Nakon obraćanja ambasadora Gorana Bradića, upriličen je prigodan koktel, a gosti su imali priliku da, putem video prezentacija, vide lepote Srbije, kao i njene potencijale u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike, IT i kreativne industrije.
       Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, Državnog sekretarijata za migracije, Državnog sekretarijata za obrazovanje, istraživanje i inovacije i švajcarskih kompanija, kao i brojna srpska dijaspora.
        Kompanije „Japan Tobacco International“, „Emilio Stecher“ i „St. Peter’s Weine“ su kao sponzori u potpunosti pokrile troškove organizacije prijema.