Printer Friendly Version FAJNENŠEL TAJMS O EKONOMSKOM I FINANSIJSKOM USPEHU SRBIJE @ 20 February 2020 11:48 AM

Britanski dnevni list „Fajnenšel tajms“ (The Financial Times), ocenio je da se Srbija od 2012. godine preporodila i postala stabilna ekonomija. List navodi da Srbija gotovo sedam godina kontinuirano beleži rast stranih investicija i bruto domaćeg proizvoda, kao i pad nivoa javnog duga i nezaposlenosti, apostrofirajući njen uspeh u upravljanju javnim dugom.
       U specijalnom dodatku, objavljenom početkom februara, pod naslovom „Srbija munjevito ide napred“, britanski list je kroz intervju sa ministrom finansija R. Srbije Sinišom Malim i tri tematska teksta, predstavio uspeh ekonomskih i fiskalnih reformi Srbije, koje su je svrstale među vodeće evropske ekonomije. Ministar finansija Siniša Mali je u intervjuu najavio novi investicioni plan „Srbija 2025“, prema kojem će, pored budžetskih sredstava, u osnovnu infrastrukturu biti uloženo dodatnih 14 milijardi evra.
       „Fajnenšel tajms“ podseća da je Srbija prošle godine proglašena za svetskog lidera po stranim grinfild investicijama, uzimajući u obzir nivo BDP-a, na rang listi „fDi Intelligence”. Ističe se da većina stranih investicija, oko 70 odsto, i dalje dolazi iz zemalja EU, naročito iz Nemačke, Italije, Holandije i Austrije, koje su uložile velika sredstva u srpsku proizvodnju, posebno u automobilske komponente, ali da su značajne i američke direktne investicije, kao i kineske, koje su poslednjih godina značajno porasle.
       Prenoseći izjavu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, britanski dnevnik navodi da strani investitori nailaze u Srbiji na neke od najnižih operativnih troškova u evropskim okvirima, na poreske i carinske olakšice, državne subvencije i podsticaje lokalnih samouprava. Ljudski resursi se, takođe, navode kao jedna od prednosti zemlje – pored visokog broja onih koji govore engleski, Srbija je rangirana na 27. mestu među 157 zemalja prema indeksu ljudskog kapitala Svetske banke, što je najviše mesto u regionu.
       Poseban akcenat je stavljen na razvoj sektora IT usluga u Srbiji, softvera i hardvera, uz isticanje da je reč o najbrže rastućem delu insustrije u zemlji, koji je zabeležio do sada neviđen nivo stranih ulaganja. Zaključuje se da bi upravo razvoj tehnološkog sektora u zemlji mogao preokrenuti proces „odliva mozgova“, prisutan na celom Balkanu.