Printer Friendly Version БРИТАНСКИ НЕДЕЉНИК „ЕКОНОМИСТ“ („THE ECONOMIST“): „НЕОЧЕКИВАНИ ТЕХНОЛОШКИ УСПЕХ У СРБИЈИ“ @ 2 March 2020 01:16 PM

Британски недељник „Економист“ наводи да је дигитална технологија тренутно најбрже растућа српска индустрија. Прогнозира да би на другом месту могла да се нађе прозводња литијума, узимајући у обзир да „Србија лежи на једном од највећих налазишта литијума на континенту, који представља основни састојак за производњу батерија за електричне аутомобиле“. У прилог томе, наводи се да је „Рио Тинто“ уложио 200 милиона долара у истраживање локација у близини Лознице и да би, уколико управа компаније одобри, производња кренула 2025. године.
       „Економист“ наводи да технолошки сектор, који запошљава 45.000 људи, чини најмање 6% српског БДП, а да улагања Владе Србије у дигиталну инфраструктуру износе 79 милиона долара. Циртирајући Зоју Кукић из „Иницијативе за дигиталну Србију“ лист преноси - „Стране фирме су у протеклих шест година уложиле више од 500 милиона долара на српске стартап компаније.
       Угледни недељник истиче да је прошлогодишњи извоз ИТ сектора достигао 1,4 милијарде евра (1,5 милијарди долара), што је повећање од 55% у односу на 2017. годину.    Указује и на допринос Срба из дијаспоре ИТ сектору, који су се вратили у матицу са ИТ вештинама, контактима и капиталом – „Технолошки сектор је један од ретких који мами квалификоване људе да се врате у Србију. Многи челни људи у овој индустрији, укључујући Драгана Томовића, који води Мајкрософтов развојни центар у Београду, чине Срби из дијаспоре…“
       Додаје се да је део образовног система у Србији и кодирање, које се предаје у основним школама, те да број дипломаца припремљених за технолошке послове на годишњем нивоу износи 5.000.  – „Развој блокчејна и видео игара већ чине велики део дигиталне економије Србије. "Top Eleven", фудбалска игрица коју производи „Нордеус“, најпознатија технолошка компанија у Србији, има 219 милиона регистрованих корисника“.