Printer Friendly Version BRITANSKI NEDELjNIK „EKONOMIST“ („THE ECONOMIST“): „NEOČEKIVANI TEHNOLOŠKI USPEH U SRBIJI“ @ 2 March 2020 01:17 PM

Britanski nedeljnik „Ekonomist“ navodi da je digitalna tehnologija trenutno najbrže rastuća srpska industrija. Prognozira da bi na drugom mestu mogla da se nađe prozvodnja litijuma, uzimajući u obzir da „Srbija leži na jednom od najvećih nalazišta litijuma na kontinentu, koji predstavlja osnovni sastojak za proizvodnju baterija za električne automobile“. U prilog tome, navodi se da je „Rio Tinto“ uložio 200 miliona dolara u istraživanje lokacija u blizini Loznice i da bi, ukoliko uprava kompanije odobri, proizvodnja krenula 2025. godine.
       „Ekonomist“ navodi da tehnološki sektor, koji zapošljava 45.000 ljudi, čini najmanje 6% srpskog BDP, a da ulaganja Vlade Srbije u digitalnu infrastrukturu iznose 79 miliona dolara. Cirtirajući Zoju Kukić iz „Inicijative za digitalnu Srbiju“ list prenosi - „Strane firme su u proteklih šest godina uložile više od 500 miliona dolara na srpske startap kompanije.
       Ugledni nedeljnik ističe da je prošlogodišnji izvoz IT sektora dostigao 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara), što je povećanje od 55% u odnosu na 2017. godinu.    Ukazuje i na doprinos Srba iz dijaspore IT sektoru, koji su se vratili u maticu sa IT veštinama, kontaktima i kapitalom – „Tehnološki sektor je jedan od retkih koji mami kvalifikovane ljude da se vrate u Srbiju. Mnogi čelni ljudi u ovoj industriji, uključujući Dragana Tomovića, koji vodi Majkrosoftov razvojni centar u Beogradu, čine Srbi iz dijaspore…“
       Dodaje se da je deo obrazovnog sistema u Srbiji i kodiranje, koje se predaje u osnovnim školama, te da broj diplomaca pripremljenih za tehnološke poslove na godišnjem nivou iznosi 5.000.  – „Razvoj blokčejna i video igara već čine veliki deo digitalne ekonomije Srbije. "Top Eleven", fudbalska igrica koju proizvodi „Nordeus“, najpoznatija tehnološka kompanija u Srbiji, ima 219 miliona registrovanih korisnika“.