Printer Friendly Version ОТВОРЕН НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НИШУ, 09.06.2020. @ 12 June 2020 11:29 AM

Научно-технолошки парк у Нишу отворен је 09.06.2020. године, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића.
НТП Ниш је организација која у блиској сарадњи са Универзитетом и академском заједницом обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.
Фирме које се буду уселиле у НТП почеће да раде у августу, а укупно ће имати на располагању 14.000 квадрата. НТП ће имати 20 старт ап компанија и 13 технолошко-развојних, а једна компанија је везана и за технолошко-развојни и за стартап део.
       Председник Вучић је навео да је у НТП уложено 12,5 милиона евра, а да ће укупна улагања, заједно са инвестицијом у основање Стартап центар Ниш који ће постати део НТП-а и лабораторијском ламелом Електронског факултета, премашити 20 милиона евра.
       Швајцарска је значајно помогла развој научно-технолошких паркова у Србији, а њен амбасадор у Србији Филип Ге, присутвовао је отварању НТП Ниш. Том приликом, амбасадор Ге је посебно истакао пријатељство и солидарност Србије и Швајцарске и навео да су иновације у Србији постале стратешки приоритет, не само на папиру, већ и у пракси. Додао је да му је драго што Швајцарска томе доприноси кроз пројекат "Подстицање извоза кроз развој научно-технолошких паркова", у који је уложила 3,5 милиона евра. Амбасадор Ге је нагласио да је циљ даљи развој мреже научних паркова која ће поспешити привредни раст кроз иновације, као и конкурентност и борби против одлива мозгова.


Фото: Председништво / Димитрије Голл

Фото: Председништво / Димитрије Голл