Printer Friendly Version OTVOREN NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK U NIŠU, 09.06.2020. @ 12 June 2020 11:33 AM

Naučno-tehnološki park u Nišu otvoren je 09.06.2020. godine, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.
NTP Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.
Firme koje se budu uselile u NTP počeće da rade u avgustu, a ukupno će imati na raspolaganju 14.000 kvadrata. NTP će imati 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.
       Predsednik Vučić je naveo da je u NTP uloženo 12,5 miliona evra, a da će ukupna ulaganja, zajedno sa investicijom u osnovanje Startap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakulteta, premašiti 20 miliona evra.
       Švajcarska je značajno pomogla razvoj naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, a njen ambasador u Srbiji Filip Ge, prisutvovao je otvaranju NTP Niš. Tom prilikom, ambasador Ge je posebno istakao prijateljstvo i solidarnost Srbije i Švajcarske i naveo da su inovacije u Srbiji postale strateški prioritet, ne samo na papiru, već i u praksi. Dodao je da mu je drago što Švajcarska tome doprinosi kroz projekat "Podsticanje izvoza kroz razvoj naučno-tehnoloških parkova", u koji je uložila 3,5 miliona evra. Ambasador Ge je naglasio da je cilj dalji razvoj mreže naučnih parkova koja će pospešiti privredni rast kroz inovacije, kao i konkurentnost i borbi protiv odliva mozgova.


Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll