Printer Friendly Version ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОТВРДИЛА ДА ЈЕ СРБИЈА ЛИДЕР У ЕВРОПИ СА РАСТОМ БДП ОД 5% @ 20 July 2020 03:05 PM

Европска комисија у кварталном извештају о економским кретањима у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ наводи да је Србија у првом кварталу 2020. остварила раст бруто домаћег производа од 5,0%.
Иза Србије се налазе Црна Гора (2,7), Босна и Херцеговина (2,0), Северна Македонија (0,2) и Албанија (-2,5). Србија је имала већи раст БДП и од Турске која је остварила 4,5%.
Комисија истиче да су оваквом међугодишњем расту подједнако допринели повећање бруто инвестиција, државне и приватне потрошње, као и промена стања залиха. Раст државне потрошње се убрзао, 12% на годишњем нивоу, док је раст бруто инвестиција у основни капитал износио 10,7%. Пораст потрошње домаћинстава остао је углавном стабилан, 3,2% на годишњем нивоу.
У извештају се такође наводи да је стопа незапослености становништва старијег од 15 година и даље остала стабилна на 9,7% у првом тромесечју 2020. године, те да је смањена за 2,4% у односу на прошлу годину и за отприлике половину у односу на пре пет година.