Printer Friendly Version EVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA DA JE SRBIJA LIDER U EVROPI SA RASTOM BDP OD 5% @ 20 July 2020 03:06 PM

Evropska komisija u kvartalnom izveštaju o ekonomskim kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU navodi da je Srbija u prvom kvartalu 2020. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 5,0%.
Iza Srbije se nalaze Crna Gora (2,7), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2) i Albanija (-2,5). Srbija je imala veći rast BDP i od Turske koja je ostvarila 4,5%.
Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje, kao i promena stanja zaliha. Rast državne potrošnje se ubrzao, 12% na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7%. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2% na godišnjem nivou.
U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7% u prvom tromesečju 2020. godine, te da je smanjena za 2,4% u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na pre pet godina.