Printer Friendly Version ПИТАЊА И ОДГОВОРИ У ВЕЗИ СА ТРАНЗИТОМ И УЛАСКОМ У Р. СРБИЈУ И ШВАЈЦАРСКУ, 28.10.2020. @ 28 September 2020 01:27 PM

Да ли могу туристички да посетим родбину у Швајцарској?  НЕ. Туристички улазак за држављане Р. Србије НИЈЕ дозвољен до даљег.

Да ли могу као туриста да дођем у Швајцарску? НЕ. Туристички улазак за држављане Р. Србије НИЈЕ дозвољен до даљег. Улазак је дозвољен лицима која у Швајцарској имају регулисан боравак по било ком основу, лицима која остварују право на пензију у Швајцарској, онима који су аплицирали за одређено радно место, особама које долазе на курсеве језика, даље усавршавање, стручне обуке, размене студената и сл. За сва додатна питања  и  више  информација  о  процедури,  молимо  да  контактирате  Амбасаду  Швајцарске  у Београду.

Да ли могу да посетим невенчаног партнера у Швајцарској?  ДА. На сајту Федералног Секретаријата за миграције у одељку "Rules applicable to unmarried couples/Regelung unverheiratete Paare/Réglementation concernant les couples non mariés" https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#951086803  можете видети услове за улазак у Швајцарску и која документа су вам потребна. За сва додатна питања и више информација о процедури, молимо да контактирате Амбасаду Швајцарске у Београду.

Да ли морам у карантин у Швајцарској? Уколико долазите директно из Републике Србије у Швајцарску и у претходних 10 дана нисте боравили у земљи или региону који се налази на листи Савезне службе за јавно здравље Швајцарске са повећаним ризиком од корона вируса https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html, онда не подлежете мери обавезног карантина у Швајцарској.

Да ли ми треба негативан ПЦР тест за Швајцарску?  НЕ.

Коме да се обратим ако морам из пословних разлога да дођем на неодложан састанак у Швајцарску?  Молимо да се обратите Амбасади Швајцарске у Београду.

https://www.eda.admin.ch/countries/serbia/sr/home/vertretungen/botschaft.html

Да ли могу на лечење у Швајцарску?  ДА. потребно је да се обратите Амбасади Швајцарске у Београду на belgrade.visa@eda.admin.ch како би вам обезбедили дозволу за улазак и боравак.

Који орган издаје потврду (laissez-passer) за несметан улазак у Швајцарску? Како је затражити?   Амбасада Швајцарске у Београду обезбеђује потврде за улазак у Швајцарску. Потребно је да им се обратите путем мејла на belgrade.visa@eda.admin.ch и у предмету мејла напишете „Application for laissez-passer“.

Да ли могу да транзитирам кроз Швајцарску?  ДА. Транзит држављана Републике Србије кроз Швајцарску Конфедерацију је дозвољен САМО уколико поседују регулисан боравак у одредишној земљи у шенгенском простору. Уколико је одредишна држава у шенгенској зони одобрила боравак до 90 дана, дотично лице мора ући у шенгенску зону путујуцћи директно у ту земљу.

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#2005127624

Да ли држављани Швајцарске могу да путују у Србију и под којим условима?   У овом тренутку за путнике који долазе из Швајцарске нема промена у режиму уласка у Републику Србију. Није потребан ПЦР тест, нити се изриче обавезна мера самоизолације по уласку у земљу. Швајцарски држављани могу да уђу у Републику Србију са важећим пасошем или личном картом.

Да ли ми је потребан негативан ПЦР тест за улазак у Србију?  Не, уколико долазите директно из Швајцарске и у транзиту кроз Северну Македонију, Бугарску, Румунију и Хрватску се не задржавате дуже од 12 сати.

Да ли морам да се региструјем при уласку у Србију?  Страни држављани (нпр. швајцарски, немачки, итд.) са дозволом боравка у Републици Србији и српски држављани који улазе из Босне и Херцеговине, Републике Хрватске или Црне Горе морају се регистровати. Пријава боравка се врши у року од 24 сата онлине, на српском језику, (https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/)  наводећи број социјалног осигурања и здравственог осигурања. Могућа је и пријава у локалној ковид амбуланти. По уласку, сви путници добијају одговарајуц́и информативни лист и упутства којих треба да се придржавају.

Да ли ми треба виза са Србију?  Проверите овде да ли вам је потребна виза за улазак у Републику Србију http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Да ли је могућ транзит кроз Србију и да ли ми треба тест?  Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије и није потребан негативан ПЦР тест.

Путујем на Косово и Метохију, шта ми је потребно од докумената и да ли ми треба ПЦР тест?   Лицима која из Швајцарске улазе на Аутономну покрајину Косово и Метохија тренутно није неопходан негативан ПЦР тест или карантин. За транзит преко територије централне Србије и улазак на АП Косово и Метохија могу да се користе српски пасош, српска лична карта или идентификациони документ издат од стране привремених институција локалне самоуправе у Приштини. У овом последњем случају, на граничним прелазима Хоргош (са Мађарском) и Батровци (са Републиком Хрватском), као и на административним прелазима Мердаре, Кончуљ и Рудница, издаје се "Документ о уласку и изласку" који важи 15 дана. Малолетним лицима се овај документ издаје на основу извода из матичне књиге рођених и фотографије. Наша је препорука да сва она лица, која имају ту могућност, за транзит и улазак на територију АП Косово и Метохија, користе српску личну карту. Лица која изгубе "Документ о уласку и изласку" дужна су да то одмах пријаве.

Страни сам држављанин (нпр. француски), са регулисаним боравком у Швајцарској - да ли могу да путујем у Србију и под којим условима?  ДА. Држављани ЕУ могу да уђу у Републику Србију са важећим пасошем или личном картом.