Printer Friendly Version PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU, 28.10.2020. @ 28 September 2020 01:36 PM

Da li mogu turistički da posetim rodbinu u Švajcarskoj?  NE. Turistički ulazak za državljane R. Srbije NIJE dozvoljen do daljeg.

Da li mogu kao turista da dodjem u Švajcarsku? NE. Turistički ulazak za državljane R. Srbije NIJE dozvoljen do daljeg. Ulazak je dozvoljen licima koja u Švajcarskoj imaju regulisan boravak po bilo kom osnovu, licima koja ostvaruju pravo na penziju u Švajcarskoj, onima koji su aplicirali za određeno radno mesto, osobama koje dolaze na kurseve jezika, dalje usavršavanje, stručne obuke, razmene studenata i sl. Za sva dodatna pitanja  i  više  informacija  o  proceduri,  molimo  da  kontaktirate  Ambasadu  Švajcarske  u Beogradu.

Da li mogu da posetim nevenčanog partnera u Švajcarskoj?  DA. Na sajtu Federalnog Sekretarijata za migracije u odeljku "Rules applicable to unmarried couples/Regelung unverheiratete Paare/Réglementation concernant les couples non mariés" https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#951086803  možete videti uslove za ulazak u Švajcarsku i koja dokumenta su vam potrebna. Za sva dodatna pitanja i više informacija o proceduri, molimo da kontaktirate Ambasadu Švajcarske u Beogradu.

Da li moram u karantin u Švajcarskoj? Ukoliko dolazite direktno iz Republike Srbije u Švajcarsku i u prethodnih 10 dana niste boravili u zemlji ili regionu koji se nalazi na listi Savezne službe za javno zdravlje Švajcarske sa povećanim rizikom od korona virusa https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html, onda ne podležete meri obaveznog karantina u Švajcarskoj.

Da li mi treba negativan PCR test za Švajcarsku?  NE.

Kome da se obratim ako moram iz poslovnih razloga da dodjem na neodložan sastanak u Švajcarsku?  Molimo da se obratite Ambasadi Švajcarske u Beogradu.

https://www.eda.admin.ch/countries/serbia/sr/home/vertretungen/botschaft.html

Da li mogu na lečenje u Švajcarsku?  DA. potrebno je da se obratite Ambasadi Švajcarske u Beogradu na belgrade.visa@eda.admin.ch kako bi vam obezbedili dozvolu za ulazak i boravak.

Koji organ izdaje potvrdu (laissez-passer) za nesmetan ulazak u Švajcarsku? Kako je zatražiti? Ambasada Švajcarske u Beogradu obezbeđuje potvrde za ulazak u Švajcarsku. Potrebno je da im se obratite putem mejla na belgrade.visa@eda.admin.ch i u predmetu mejla napišete „Application for laissez-passer“.

Da li mogu da tranzitiram kroz Švajcarsku?  DA. Tranzit državljana Republike Srbije kroz Švajcarsku Konfederaciju je dozvoljen SAMO ukoliko poseduju regulisan boravak u odredišnoj zemlji u šengenskom prostoru. Ukoliko je odredišna država u šengenskoj zoni odobrila boravak do 90 dana, dotično lice mora ući u šengensku zonu putujući direktno u tu zemlju.

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#2005127624

Da li državljani Švajcarske mogu da putuju u Srbiju i pod kojim uslovima?   U ovom trenutku za putnike koji dolaze iz Švajcarske nema promena u režimu ulaska u Republiku Srbiju. Nije potreban PCR test, niti se izriče obavezna mera samoizolacije po ulasku u zemlju. Švajcarski državljani mogu da uđu u Republiku Srbiju sa važećim pasošem ili ličnom kartom.

Da li mi je potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju?  Ne, ukoliko dolazite direktno iz Švajcarske i u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku se ne zadržavate duže od 12 sati.

Da li moram da se registrujem pri ulasku u Srbiju?  Strani državljani (npr. švajcarski, nemački, itd.) sa dozvolom boravka u Republici Srbiji i srpski državljani koji ulaze iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske ili Crne Gore moraju se registrovati. Prijava boravka se vrši u roku od 24 sata online, na srpskom jeziku, (https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/)  navodeći broj socijalnog osiguranja i zdravstvenog osiguranja. Moguća je i prijava u lokalnoj kovid ambulanti. Po ulasku, svi putnici dobijaju odgovarajući informativni list i uputstva kojih treba da se pridržavaju.

Da li mi treba viza sa Srbiju?  Proverite ovde da li vam je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Da li je moguć tranzit kroz Srbiju i da li mi treba test?  Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije i nije potreban negativan PCR test.

Putujem na Kosovo i Metohiju, šta mi je potrebno od dokumenata i da li mi treba PCR test?  Licima koja iz Švajcarske ulaze na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija trenutno nije neophodan negativan PCR test ili karantin. Za tranzit preko teritorije centralne Srbije i ulazak na AP Kosovo i Metohija mogu da se koriste srpski pasoš, srpska lična karta ili identifikacioni dokument izdat od strane privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini. U ovom poslednjem slučaju, na graničnim prelazima Horgoš (sa Mađarskom) i Batrovci (sa Republikom Hrvatskom), kao i na administrativnim prelazima Merdare, Končulj i Rudnica, izdaje se "Dokument o ulasku i izlasku" koji važi 15 dana. Maloletnim licima se ovaj dokument izdaje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih i fotografije. Naša je preporuka da sva ona lica, koja imaju tu mogućnost, za tranzit i ulazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija, koriste srpsku ličnu kartu. Lica koja izgube "Dokument o ulasku i izlasku" dužna su da to odmah prijave.

Strani sam državljanin (npr. francuski), sa regulisanim boravkom u Švajcarskoj - da li mogu da putujem u Srbiju i pod kojim uslovima?  DA. Državljani EU mogu da uđu u Republiku Srbiju sa važećim pasošem ili ličnom kartom.