Printer Friendly Version Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, 26.02.2021 @ 26 February 2021 02:56 PM

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

Фокус Радне групе је на унапређењу наставе и употребе француског језика, посебно имајући у виду да Република Србија има намеру да постане пуноправни члан ове организације, како је то рекао шеф српске дипломатије Никола Селаковић на Министарској конференцији Франкофоније, одржаној 25. новембра 2020. године.

Министар Селаковић је, поздрављајући учеснике данашњег састанка, истакао да је примарни циљ Радне групе да добра воља и спремност Србије за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније буде преточена у конкретне активности, како би наша земља што ефикасније и уз мерљиве резултате наставила пут ка пуноправном чланству.

На састанку је, између осталог, разматран и предлог мера за унапређење сарадње Србије са Међународном организацијом франкофоније које је формулисала Група франкофоних амбасадора у Србији.

У радној групи су представници Министарства спољних послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства омладине и спорта, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства заштите животне средине, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства за европске интеграције и Националне академије за јавну управу.

Београд,
26. фебруар 2021. године