Printer Friendly Version Амбасадор Брадић разговарао са новим кинеским амбасадором у Берну, 18.03.2021. @ 19 March 2021 10:40 AM

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић разговарао је са новим амбасадором Кине у Берну Вангом Шитингом о билатералним односима, економској и епидемиолошкој ситуацији, као и вакцинисању. Српски дипломата захвалио је кинеском колеги на помоћи коју је Кина током пандемије пружила Србији, а обојица амбасадора су се сложила да се право пријатељство и партнерство види на делу и у тешким ситуацијама, као и да вакцинисање и приступ средствима за спашавање људских живота треба да буде првенствено медицинско, а не геополитичко питање или повод за нелојалну конкуренцију.

Амбасадор Шитинг је похвалио позицију и ангажман Србије у реализацији пројеката кинеских компанија у оквиру билатералних споразума, као и у оквиру иницијативе новог "Пута свиле", који има глобалну димензију и доноси велику корист за све учеснике. Споразум о стратешком партнерству две земље је, према оцени амбасадора Брадића, изузетно важан документ за даљи наставак изванредних дипломатски односа, блиских политичких контаката највиших државних руководилаца, као и за свеукупно јачање привредне, научне, технолошке и других видова сарадње.

На крају сусрета дипломате су размениле симболичне поклоне - традиционална средства медицине - Брадић је добио мешавину кинеских чајева, а Шитингу је уручио флашу ракије једног од реномираних српских произвођача.