Printer Friendly Version Ambasador Bradić razgovarao sa novim kineskim ambasadorom u Bernu, 18.03.2021. @ 19 March 2021 10:41 AM

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić razgovarao je sa novim ambasadorom Kine u Bernu Vangom Šitingom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji, kao i vakcinisanju. Srpski diplomata zahvalio je kineskom kolegi na pomoći koju je Kina tokom pandemije pružila Srbiji, a obojica ambasadora su se složila da se pravo prijateljstvo i partnerstvo vidi na delu i u teškim situacijama, kao i da vakcinisanje i pristup sredstvima za spašavanje ljudskih života treba da bude prvenstveno medicinsko, a ne geopolitičko pitanje ili povod za nelojalnu konkurenciju.

Ambasador Šiting je pohvalio poziciju i angažman Srbije u realizaciji projekata kineskih kompanija u okviru bilateralnih sporazuma, kao i u okviru inicijative novog "Puta svile", koji ima globalnu dimenziju i donosi veliku korist za sve učesnike. Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje je, prema oceni ambasadora Bradića, izuzetno važan dokument za dalji nastavak izvanrednih diplomatski odnosa, bliskih političkih kontakata najviših državnih rukovodilaca, kao i za sveukupno jačanje privredne, naučne, tehnološke i drugih vidova saradnje.

Na kraju susreta diplomate su razmenile simbolične poklone - tradicionalna sredstva medicine - Bradić je dobio mešavinu kineskih čajeva, a Šitingu je uručio flašu rakije jednog od renomiranih srpskih proizvođača.