Printer Friendly Version СУСРЕТ ПРЕДСТАВНИКА МИНИСТАРСТАВА СА ДИЈАСПОРОМ У ШВАЈЦАРСКОЈ, 14.09.2021. @ 15 September 2021 12:47 PM

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић приредио је пријем поводом посете државног секретара Министарства спољних послова Србије Немање Старовића и помоћника министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем у Министарству просвете науке и технолошког развоја Србије др Саше Лазовића Берну, где су 13. и 14. септембра учествовали на дводневној конференцији „SEEIIST“ (South East European International Institute for Sustainable Technologies).

Пријему је, због епидемиолошких мера, присуствовао ограничен број представника српске дијаспоре – привредника, власника књижара и галерија, ИТ-стручњака, председника фолклорних и културних удружења, наставника допунске наставе, увозника и дистрибутера српских вина, као и протојереј-ставрофор Станко Марковић архијерејски намесник СПЦ за Швајцарску.

Након поздравне речи амбасадора Брадића, државни секретар Старовић и помоћник министра Лазовић информисали су присутне госте о резултатима и напретку Србије у погледу сузбијања корона вируса, концептима иницијативе „Отворени Балкан“, стратегијама дигитализације, актуелним пројектима Владе Србије („Serbia creates“) и пренели очекивања да се дијаспора још активније укључи у пројекте и сарадњу са отаџбином. Током дискусије разматрана су актуелна питања у вези са допунском наставом на српском језику, могућностима унапређења сарадње у области привреде, финансијских и дигиталних услуга и друге теме.