Printer Friendly Version Наставничко веће, 14.11.2021. године @ 15 November 2021 11:23 AM

У Амбасади Републике Србије у Берну, у недељу 14. новембра 2021. године, одржано је прво Наставничко веће за школску годину 2021/22. наставника који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у Швајцарској Конфедерацији. Наставничко веће је водила Координатор допунске наставе у иностранству, Биљана Букинац, а одазвало се петнаест од шеснаест тренутно ангажованих наставника. Све време током трајања састанка поштоване су мере заштите од вируса COVID-19.
Наставничком већу је присуствовао, и окупљене наставнике у име Амбасаде поздравио, конзул Предраг Мандић, пожелевши им срећну школску годину и добро здравље, као и добродошлицу новим хонорарним наставницама. Истакао је да представници Амбасаде у свакој прилици посвећено раде на повећању свести родитеља о значају похађања наставе на српском језику. Последњу такву прилику конзул Мандић је искористио претходног дана, обраћајући се пред 1.500 гледалаца на Фестивалу српског фолклора Швајцарске у Диетикону, кантон Цирих.
Заједнички је оцењено да је сарадња наставника са Амбасадом на високом нивоу, што се најбоље очитава у томе што се на све захтеве и молбе наставника одговара истог дана, а наставничка већа одржавају, већ традиционално, у просторијама Амбасаде. Амбасада је током Наставничког већа за наставнике приредила и послужење.
Подсетимо, настава на српском језику у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је бесплатна и спроводи се у 19 швајцарских кантона. Тренутно је похађа 1254 ученика са тенденцијом сталног раста. Детаљан распоред и локације предавања са контактима надлежних наставника и другим корисним информацијама, попут пријаве за упис ђака, могу се пронаћи на сајту Амбасаде ОВДЕ.