Printer Friendly Version Svečana dodela diploma maturantima Dopunske nastave na srpskom jeziku u Ambasadi Republike Srbije u Bernu @ 13 June 2022 01:18 PM

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, u subotu, 11.06.2022. godine, pred više od stotinu đaka, roditelja, učesnika i gostiju, održana je svečanost povodom dodele svedočanstava i đačkih knjižica učenicima osmog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku iz kantona za koje je Ambasada konzularno nadležna.

Dodeli đačkih knjižica i svedočanstava prethodila je priredba koju je osmislila nastavnica Andrijana Adamović iz Bazela. Na početku je otpevana himna „Bože pravde“ u izvođenju Umetničkog centra „Soko“ iz Bazela. Usledili su stihovi Miroslava Antića „Posle detinjstva“ u interpretaciji maturantkinje Leone Bronza, numera „Šetnja” koju je na violini izvela Marta Adamović, recitacije pesme „Srbija“ učenika Lea Fasola, i „Putovanje po Srbiji“ učenika iz Bazela, kao i „Oranje Kraljevića Marka“. Pesmu „Mileševski anđeli“ otpevale su učenice Elena Nikolić i Lea Lazarević, nakon čega je sledilo „Žikino kolo” na harmonici. KUD „Karađorđe“ iz Berna je otpevao u višeglasju splet narodnih pesama, a Umetnički centar „Soko“ je otpevao srpsku narodnu pesmu „Usnula je dubok sanak“. Program je završen numerom „Tamo daleko“ u izvođenju Umetničkog centra „Soko“.

Svečanost je otvorio, i okupljene u ime Ambasade pozdravio, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, Goran Bradić. Poželevši dobrodošlicu, izrazio je zadovoljstvo što deca uče srpski jezik, pišu ćirilicu, i čuvaju svoju kulturu i svoje korene. Izrazio je očekivanje da se nova školska godina nastavi sa još većim brojem đaka i podsetio da Ambasada stoji na raspolaganju svima u ispunjenju tog važnog zadatka.

U ime koordinatorke Dopunske nastave, Biljane Bukinac, svečanosti je prisustvovala nastavnica Jelena Angelovski iz Ciriha. Izrazila je duboku zahvalnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na podršci koju Ambasada Srbije u Bernu pruža nastavnicima Dopunske škole na srpskom jeziku širom Švajcarske u njihovom radu. Maturantima je čestitala i poželela da celog života neguju ono što su naučili.

           Svedočanstva, knjižice i prigodne poklone su svojim đacima podelile Andrijana Adamović, Jelena Mitrović, Snežana Šaronjić, Mira Tomić, Nataša Malešević, Tijana Krajina i Danijela Glišić, kojima je ambasador Goran Bradić nakon toga uručio i bukete sa cvećem. Po završetku programa, upriličen je prigodan koktel.