Printer Friendly Version Свечана додела диплома матурантима Допунске наставе на српском језику у Амбасади Републике Србије у Берну @ 13 June 2022 01:22 PM

У Амбасади Републике Србије у Берну, у суботу, 11.06.2022. године, пред више од стотину ђака, родитеља, учесника и гостију, одржана је свечаност поводом доделе сведочанстава и ђачких књижица ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику из кантона за које је Амбасада конзуларно надлежна.

Додели ђачких књижица и сведочанстава претходила је приредба коју је осмислила наставница Андријана Адамовић из Базела. На почетку је отпевана химна „Боже правде“ у извођењу Уметничког центра „Соко“ из Базела. Уследили су стихови Мирослава Антића „После детињства“ у интерпретацији матуранткиње Леоне Бронза, нумера „Шетња” коју је на виолини извела Марта Адамовић, рецитације песме „Србија“ ученика Леа Фасола, и „Путовање по Србији“ ученика из Базела, као и „Орање Краљевића Марка“. Песму „Милешевски анђели“ отпевале су ученице Елена Николић и Леа Лазаревић, након чега је следило „Жикино коло” на хармоници. КУД „Карађорђе“ из Берна је отпевао у вишегласју сплет народних песама, а Уметнички центар „Соко“ је отпевао српску народну песму „Уснула је дубок санак“. Програм је завршен нумером „Тамо далеко“ у извођењу Уметничког центра „Соко“.

Свечаност је отворио, и окупљене у име Амбасаде поздравио, амбасадор Републике Србије у Швајцарској, Горан Брадић. Пожелевши добродошлицу, изразио је задовољство што деца уче српски језик, пишу ћирилицу, и чувају своју културу и своје корене. Изразио је очекивање да се нова школска година настави са још већим бројем ђака и подсетио да Амбасада стоји на располагању свима у испуњењу тог важног задатка.

У име координаторке Допунске наставе, Биљане Букинац, свечаности је присуствовала наставница Јелена Ангеловски из Цириха. Изразила је дубоку захвалност Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије на подршци коју Амбасада Србије у Берну пружа наставницима Допунске школе на српском језику широм Швајцарске у њиховом раду. Матурантима је честитала и пожелела да целог живота негују оно што су научили.

             Сведочанства, књижице и пригодне поклоне су својим ђацима поделиле Андријана Адамовић, Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Мира Томић, Наташа Малешевић, Тијана Крајина и Данијела Глишић, којима је амбасадор Горан Брадић након тога уручио и букете са цвећем. По завршетку програма, уприличен је пригодан коктел.