Printer Friendly Version Intervju ambasadora G. Bradića za švajcarske medije, 30.12.2022. @ 30 December 2022 01:28 PM

Internet portal „20.Minuta“ emitovao je sinoć, a štampano izdanje istoimenih novina objavilo je danas intervju sa ambasadorom G. Bradićem.

Intervju je objavljen pod naslovom „Slika loših Srba i dobrih Albanaca je pogrešna i opasna“. Ambasador je u odgovorima na pitanja redakcije objasnio uzroke nedavne eskalacije stanja na KiM, ukazao je na težak život, pritisak i šikaniranje kojima su izloženi Srbi, predstavio argumente zbog kojih Srbija ne želi i ne može da prizna JPNK i druge činjenice.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić izjavio je da švajcarski mediji, kada izveštavaju o situaciji na Kosovu, koriste pogrešan i opasan stereotip o lošim Srbima i nedužnim Albancima, ističući da slika ne može da bude samo "crno-bela".

Bradić je za list "20.Minuta", na pitanje da li je saglasan sa pojedinim ocenama da mediji često jednostrano i prokosovosko-albanski izveštavaju o Kosovu, rekao da bi, kao diplomata i bivši novinar, ocenio da švajcarski mediji, nažalost, koriste pogrešan i opasan stereotip – loši Srbi i nedužni Albanci.

„Srbija i njeno rukovodstvo se pogrešno optužuju za nacionalizam i pokušaje destabilizacije, kao navodna produžena ruka Moskve. Šire se spekuacije, koriste fotografije, snimci ili izjave ljudi, koje se ne mogu nezavisno proveriti. Ne postoji crno-bela slika, postoje mnoge nijanse“, ukazao je ambasador Srbije.

Bradić je rekao da je proteklih nedelja na Kosovu i Metohiji došlo do tenzija zbog niza mera koje su prištinske vlasti preduzele, suprotno interesima Srba, kao i dugogodišnjeg nepoštovanja ranije dogovorenih sporazuma. Pojasnio je da se radi o sporu u vezi sa registarskim tablicama, nepriznavanjem srpskih ličnih karata, brojnim neopravdanim hapšenjima uglednih Srba, te širenjem straha i institucionalnog šikaniranja.

Na pitanje da li se nazire deeskalacija na Kosovu, Bradić je rekao da je u noći između srede i četvrtka dogovoreno da se barikade uklone, što je svakako pozitivna vest.

"Te barikade su rezultat dubokog i dugogodišnjeg nezadovoljstva Srba, jer  status AP Kosova i Metohije nije rešen, a ni dogovoreni sporazumi nisu ispoštovani", istakao je ambasador.
Na pitanje zašto Srbija ne prizna Kosovo, odgovorio je da Srbija ne može i ne želi da prizna jednostrano i suprotno međunarodnom pravu otcepljenje dela teritorije.

„Kosovo i Metohija je prema Ustavu Srbije, Povelji UN i Rezoluciji SB UN 1244, jedna od dve autonomne pokrajine unutar Srbije. Koja zemlja sveta bi odustala od svoje teritorije?", upitao je Bradić i podsetio da više od 110, od ukupno 193 zemlje članice UN - nije priznalo Kosovo.

Na konstataciju da, pre svega na severu Kosova, živi srpska manjina, te na pitanje kako im je, Bradić je odgovorio da Srbi žive na kompaktnoj teritoriji, pod stalnim pritiskom vlasti u Prštini. Ukazao je i da su u još težem stanju Srbi koji žive u centralnom i južnom delu Kosova. "Ti ljudi žive u tzv. enklavama, iako bi izraz geto bio pogodniji", primetio je Bradić.

Istakao je i da je sa Kosmeta od 1999. godine proterano više od 220.000 Srba i nealbanaca. Takođe, više od 80.000 kuća, stanova i imanja Srba je protivpravno otuđeno ili ukradeno, više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno, a na desetine pravoslavnih grobalja oskrnavljeno, pa čak ni mrtvi Srbi ne mogu da imaju mira. 'Stotine naselja sela i gradova su albanski ekstremisti očistili", rekao je ambasador.

Na pitanje kakvu budućnost želi Kosovu, Bradić je rekao da svim građanima Balkana želi miroljubiv suživot, pomirenje, mir i stabilnost i bolju budućnost, kao i više radnih mesta.
„Želim građanima na Kosovu i Metohiji život koji ima većina građana u Švajcarskoj i drugim zemljama u Evropi“, zaključio je ambasador Bradić.

Više o tome možete pronaći na sledećem linku: https://www.20min.ch/story/das-bild-von-boesen-serben-und-guten-albanern-ist-falsch-und-gefaehrlich-548443784289