Printer Friendly Version Регистровање корисника портала еУправа преко ДКП и издавање параметара за апликацију Consent ID @ 26 January 2023 01:15 PM

Обавештавамо да је 23. децембра 2022. године потписан Протокол између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, као и услуга електронске управе грађанима и правним лицима у иностранству. Истовремено је потписан и Протокол о сарадњи између МСП и Канцеларије за ИТ и еУправу о физичкој идентификацији, регистрацији и издавању параметара за активацију средства „Шема еУправа“ од стране овлaшћених службеника у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.
У складу са потписаним документима, од 01. фебруара 2023. године, Амбасада Републике Србије у Берну почеће са применом бесплатне услуге регистрације корисника портала еУправа (https://euprava.gov.rs/) и издавања параметара за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) Републике Србије, старији су од 16 година, поседују своју мејл адресу и телефон који користи оперативни систем Android или iOS, као и странци који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно, поседују евиденцијски број странца који издаје Министарство унутрашњих послова, могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани. Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.
У Србији се параметри добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Републици Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да, након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и слично.