Printer Friendly Version Прослава Дана државности у Амбасади Републике Србије у Берну @ 20 February 2023 11:32 AM

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, на пријему поводом Дана државности, у обраћању дијаспори апеловао је на јединство и слогу српског народа у иностранству, указавши да само непоколебљивом вером, храброшћу и снагом аргумената Србија може да се одупре изазовима и тешкоћама са којима се суочава на медјународном плану и у решавању статуса Косова.
Свечано обележавање Дана државности, у Амбасади у Берну, отворено је химнама Србије и Швајцарске у изводјењу оперске певачице из Цириха Данијеле Бијелице, уз пратњу виолонисткиње Татјане Вуцелић из Базела.
Амбасадор Горан Брадић подсетио је, у свом говору, на значај Сретењског устава за Србију, као и на историјат односа измедју две државе.
Он је указао да посебну спону две земље чине бројни лекари и медицинске сестре из Швајцарске који су за време Балканских ратова, а посебно током Првог светског рата лечили српске војнике и цивиле, али и извештавали о ратним злочинима над српским становништвом.
С тим у вези је подсетио на Луизу Пробст, Катерину Штирценегер, Берту Расин Кине, Јермен Расин, Мабел Грујић, докторе Виктора Кинеа, Жозефа Штемпелберга, Жанере Миникин, Арчибалда Рајса.
И данас, Швајцарска подржава Србију и српски народ кроз бројне пројекте, али и 195 швајцарских војника који су већ 24 године при медјународној мисији Кфор на Косову и Метохији.
Брадић је истакао да су билатерални односи две земље врло добри, стабилни, динамични, интентивни и разнолику, како на политичком и економском нивоу, тако и у области инфраструктуре, науке, технологије, енергетике и у другим сегментима.
Подсетио је и да су многи знаменити Срби студирали у Швајцарској, као на пример некадашњи премијер Никола Пашић.
Пренео је да робна размена у протекле три године, упрског пандемији, као и негативним ефектима сукоба у Украјини, бележи значајан раст, као и да око 500 швајцарских фирми запошљава 12.000 људи у Србији.
Такодје је указао и на одличне економске резултате Србије, која је прошле године остварила привредни раст од 2,5 одсто, уз очување јавног дуга испод 60 одсто БДП-а, привлачењу директних страних инвестиција у вредности од 4,4 милијарди евра.
"Србија се последњих десетак година знатно променила, осавременила и ојачала. Да ли је могло мало брже и ефикасније, вероватно да. Да ли је било тешко и изазовно, јесте веома. Али напредак је свакако очигледан и врло лако мерљив. Захваљујем вам се на дугогодишњој помоћи - финансијској и материјалној и сваковрсној другој помоћи - коју сте протеклих година и деценија несебично пружили отаџбини. Имам још једну молбу и апел - данас нам је више него икад, у овим компликованим, тешким и изазовним временима потребна слога, јединство, снага и непоколебљива вера, као и велика храброст да сви заједно станемо уз државу, наш народ, цркву, а пре свега уз наше сународнике, браћу и сестре на КиМ. Какву год одлуку донесу држава, парламент, председник и Влада - сви треба да је подржимо и једниствено бранимо наше ставове, аргументе и истину, - а ви сви добро знате о чему говорим", нагласио је Брадић.
Пријему је присуствовало више од 50 амбасадора земаља од Јапана, преко Ватикана, Египта, Кеније, Луксембурга, до Уједињених Арапских Емирата и Русије, дипломатски представници Кине, Велике Британије, и других држава, као и високи представници Швајцарске и медјународних организација.