Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti u Ambasadi Republike Srbije u Bernu @ 20 February 2023 11:34 AM

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, na prijemu povodom Dana državnosti, u obraćanju dijaspori apelovao je na jedinstvo i slogu srpskog naroda u inostranstvu, ukazavši da samo nepokolebljivom verom, hrabrošću i snagom argumenata Srbija može da se odupre izazovima i teškoćama sa kojima se suočava na medjunarodnom planu i u rešavanju statusa Kosova.
Svečano obeležavanje Dana državnosti, u Ambasadi u Bernu, otvoreno je himnama Srbije i Švajcarske u izvodjenju operske pevačice iz Ciriha Danijele Bijelice, uz pratnju violonistkinje Tatjane Vucelić iz Bazela.
Ambasador Goran Bradić podsetio je, u svom govoru, na značaj Sretenjskog ustava za Srbiju, kao i na istorijat odnosa izmedju dve države.
On je ukazao da posebnu sponu dve zemlje čine brojni lekari i medicinske sestre iz Švajcarske koji su za vreme Balkanskih ratova, a posebno tokom Prvog svetskog rata lečili srpske vojnike i civile, ali i izveštavali o ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom.
S tim u vezi je podsetio na Luizu Probst, Katerinu Štirceneger, Bertu Rasin Kine, Jermen Rasin, Mabel Grujić, doktore Viktora Kinea, Žozefa Štempelberga, Žanere Minikin, Arčibalda Rajsa.
I danas, Švajcarska podržava Srbiju i srpski narod kroz brojne projekte, ali i 195 švajcarskih vojnika koji su već 24 godine pri medjunarodnoj misiji Kfor na Kosovu i Metohiji.
Bradić je istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje vrlo dobri, stabilni, dinamični, intentivni i raznoliku, kako na političkom i ekonomskom nivou, tako i u oblasti infrastrukture, nauke, tehnologije, energetike i u drugim segmentima.
Podsetio je i da su mnogi znameniti Srbi studirali u Švajcarskoj, kao na primer nekadašnji premijer Nikola Pašić.
Preneo je da robna razmena u protekle tri godine, uprskog pandemiji, kao i negativnim efektima sukoba u Ukrajini, beleži značajan rast, kao i da oko 500 švajcarskih firmi zapošljava 12.000 ljudi u Srbiji.
Takodje je ukazao i na odlične ekonomske rezultate Srbije, koja je prošle godine ostvarila privredni rast od 2,5 odsto, uz očuvanje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a, privlačenju direktnih stranih investicija u vrednosti od 4,4 milijardi evra.
"Srbija se poslednjih desetak godina znatno promenila, osavremenila i ojačala. Da li je moglo malo brže i efikasnije, verovatno da. Da li je bilo teško i izazovno, jeste veoma. Ali napredak je svakako očigledan i vrlo lako merljiv. Zahvaljujem vam se na dugogodišnjoj pomoći - finansijskoj i materijalnoj i svakovrsnoj drugoj pomoći - koju ste proteklih godina i decenija nesebično pružili otadžbini. Imam još jednu molbu i apel - danas nam je više nego ikad, u ovim komplikovanim, teškim i izazovnim vremenima potrebna sloga, jedinstvo, snaga i nepokolebljiva vera, kao i velika hrabrost da svi zajedno stanemo uz državu, naš narod, crkvu, a pre svega uz naše sunarodnike, braću i sestre na KiM. Kakvu god odluku donesu država, parlament, predsednik i Vlada - svi treba da je podržimo i jednistveno branimo naše stavove, argumente i istinu, - a vi svi dobro znate o čemu govorim", naglasio je Bradić.
Prijemu je prisustvovalo više od 50 ambasadora zemalja od Japana, preko Vatikana, Egipta, Kenije, Luksemburga, do Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, diplomatski predstavnici Kine, Velike Britanije, i drugih država, kao i visoki predstavnici Švajcarske i medjunarodnih organizacija.