Printer Friendly Version Делегација МУП-а Србије са швајцарским колегама на пријему у Амбасади 28.03.2023. @ 30 March 2023 09:52 AM

Државни секретаријат за миграције Швајцарске (SEM), који функционише у оквиру Савезног министарства полиције и правде, и Међународна организација за миграције (IOM) организовали су, од 27. до 31. марта,  студијску посету  представника различитих ресора МУП Р. Србије Берну и Цириху. Посета је припремљена у склопу реализације програма Миграционог партнерства између Србије и Швајцарске, под називом „Ојачавање капацитета и партнерства за управљање миграцијама у Србији“.

Чланови делегације из Србије имали су прилику да присуствују бројним састанцима и предавањима на тему реадмисије, интеграције, трговине људима, кријумчарења људи, азила и др. у Државном секретаријату за миграције, Савезној управи царина и пограничне безбедности, Федералној полицији, као и да посете један од савезних центара за азиланте. Делегација МУП-а Србије састала се, такође, са представницима швајцарских НВО, који се баве пружањем подршке жртвама насиља, успешно организују округле столове намењене сузбијању трговине људима и који сарађују са  миграционом службом, кантоналним полицијама, синдикатима, јавним тужилаштвом, центрима за подршку жртвама насиља, инспекцијом рада, кантоналним социјалним службама и другим институцијама.

Амбасада је, 28. марта, приредила коктел за госте из Србије и њихове домаћине из SEM и IOM.  Присутне је је поздравио амбасадор Г. Брадић, који је истакао добру сарадњу између две државе у различитим областима, а посебно у оквиру полицијске и правосудне кооперације, и указао на значај успостављања и неговања личних контаката између представника српских и швајцарских институција.