Printer Friendly Version Политичке консултације између Швајцарске и Србије на нивоу ДС, одржане 4. маја о.г. у Берну. 04.05.2023. @ 9 May 2023 10:15 AM

Државни секретар МСП амбасадор Горан Алексић одржао је политичке консултације са државном секретарком у МИП Швајцарске Ливијом Лој, у Берну 4. маја 2023. године. Србија и Швајцарска одржавају редовне политичке консултације које служе да реафирмишу везе две земље и дају прилику да се детаљније дискутује и размене мишљења о актуелним питањима.

У фокусу разговора, поред билатералних политичких питања, били су безбедност на Западном Балкану, нормализација односа између Београда и Приштине, глобални утицај ратног сукоба између Русије и Украјине, међународна сарадња, трговина, заједничка борба против илегалних миграција и друга питања од значаја за билатералне односе две земље. Србија је најважнији политички и економски партнер Швајцарске на Западном Балкану, док се Швајцарска налази на четвртом месту по обиму размене услуга са Србијом.

Кроз швајцарски програм сарадње 2022-25 који спроводе Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), Државни секретаријат за економске послове (SECO) и Државни секретаријат за миграције (SEM), Швајцарска је Србији обезбедила 103 милиона ЦХФ за подршку демократском управљању и цивилном друштву, економском развоју и запошљавању, као и климатским променама и одрживом урбаном развоју. Швајцарска блиско сарађује са Србијом као део групе за гласање у Међународном монетарном фонду (IMF), Светској банци и Европској банци за обнову и развој (EBRD). Истакнута је и важност српске дијаспоре у Швајцарској која броји око 150.000 људи и својим инвестицијама значајно помаже српску привреду.