Printer Friendly Version Dani srpske kulture i Svetovasilijevski sabor u Tićinu, 13-14.5.2023. @ 16 May 2023 09:13 AM

Ambasador Bradić je proteklog vikenda u Tićinu prisustvovao manifestacijama koje su privukle veliki broj posetilaca i učesnika iz srpske zajednice iz tog kantona. Manifestacija "Dani srpske kulture u Luganu" održana je 13. maja, dok je Svetovasilijevski sabor u Iranji organizovan 14. maja.

Dani srpske kulture u Luganu bili su prilika da se pripadnici srpske zajednice predstave građanima ovog i okolnih gradova, ali i da se međusobno okupe, te da na prigodan način prezentuju svoju kulturu, tradicionalne pesme i igre, bogatstvo narodnih nošnji, kao i raskošan talenat učenika i mladih izvođača. U programu su, pored organizatora "SKU Desanka Maksimović", ansambala iz Tićina i Berna, učestvovali i gosti iz Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače i Udruženje “Veliko kolo” iz Novog Sada, koji su specijalno zbog ovog događaja došli iz Srbije.

Okupljenim gostima i učesnicima programa se najpre u ime grada Lugana i Gradskog sekretarijata za kulturu obratio zamenik gradonačelnika Lugana gospodin Roberto Badarako . Nakon njega prisutne je pozdravio ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, a potom i nadležni paroh jerej Marko Knežević u ime Crkvene opštine Tićino. 

Prisutni gosti i učesnici su nakon programa imali priliku da degustiraju tradicionalna srpskiajela, koja su spremile domaćice iz Udruženja Desanka Maksimović.

Ambasador Bradić je u nedelju ujutro prisustvovao Svetoj Liturgiji u hramu Svetog Jovana u Belinconi, gde je u svom obraćanju vernike i sve naše građane pozvao da zajedno sa državom i crkvom iskažu slogu i jedinstvo u vremenima velikih izazova, geopolitičkih sukobljavanja i pritisaka na našu zemlju.

U Iranji, nedaleko od Belincone, u nedelju je priređen slavski ručak i prigodan kulturno-umetnički program u kome su nastupali aktivisti više udruženja i klubova iz Tićina, deca koja pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, kao i njihovi gosti iz Srbije. Ambasador Bradić i jerej Marko Knežević su se posebno zahvalili članovima humanitarnog udruženja “Sveti Sava”, kluba "Nemanjići" i aktivistima FK "Drina" iz Tićina na njihovom angažovanju u organizaciji Svetovasilijevskog sabora.