Printer Friendly Version Дани српске културе и Световасилијевски сабор у Тићину, 13-14.5.2023. @ 16 May 2023 09:17 AM

Амбасадор Брадић је протеклог викенда у Тићину присуствовао манифестацијама које су привукле велики број посетилаца и учесника из српске заједнице из тог кантона. Манифестација "Дани српске културе у Лугану" одржана је 13. маја, док је Световасилијевски сабор у Ирањи организован 14. маја.

Дани српске културе у Лугану били су прилика да се припадници српске заједнице представе грађанима овог и околних градова, али и да се међусобно окупе, те да на пригодан начин презентују своју културу, традиционалне песме и игре, богатство народних ношњи, као и раскошан таленат ученика и младих извођача. У програму су, поред организатора "СКУ Десанка Максимовић", ансамбала из Тићина и Берна, учествовали и гости из Културног центра “Радоје Домановић” из Раче и Удружење “Велико коло” из Новог Сада, који су специјално због овог догађаја дошли из Србије.

Окупљеним гостима и учесницима програма се најпре у име града Лугана и Градског секретаријата за културу обратио заменик градоначелника Лугана господин Роберто Бадарако . Након њега присутне је поздравио амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, а потом и надлежни парох јереј Марко Кнежевић у име Црквене општине Тићино.

Присутни гости и учесници су након програма имали прилику да дегустирају традиционална српскиајела, која су спремиле домаћице из Удружења Десанка Максимовић.

Амбасадор Брадић је у недељу ујутро присуствовао Светој Литургији у храму Светог Јована у Белинцони, где је у свом обраћању вернике и све наше грађане позвао да заједно са државом и црквом искажу слогу и јединство у временима великих изазова, геополитичких сукобљавања и притисака на нашу земљу.

У Ирањи, недалеко од Белинцоне, у недељу је приређен славски ручак и пригодан културно-уметнички програм у коме су наступали активисти више удружења и клубова из Тићина, деца која похађају Допунску школу на српском језику, као и њихови гости из Србије. Амбасадор Брадић и јереј Марко Кнежевић су се посебно захвалили члановима хуманитарног удружења “Свети Сава”, клуба "Немањићи" и активистима ФК "Дрина" из Тићина на њиховом ангажовању у организацији Световасилијевског сабора.