Printer Friendly Version Proslavljena crkvena slava u Belpu kraj Berna 28.05.2023. @ 30 May 2023 03:00 PM

Kao i svake godine, crkvena slava „Sveti Ćirilo i Metodije“ proslavljena je u istoimenoj crkvi u Belpu kraj Berna u Švajcarskoj. Obeležavanje parohijske slave počelo je prazničnim večernjim bogosluženjem u subotu uveče.
Njegovo Preosveštenstvo episkop Andrej načastvovao je večernjim bogosluženjem, dok su sasluživali prote Stanko Marković, Miroslav Simijonović, Nenad Mihailović, Branimir Petković, Aleksandar Šestpavlov, jerej Đorđe Lukić, kao i eparhijski protođakon Ivan Tolić. Na kraju večernje službe vladika Andrej se obratio brojnim vernicima besedivši o misiji Svete braće, Ćirila i Metodija.
U nedelju 29. maja liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej uz sasluživanje arhijerejskog namesnika za Švajcarsku i nastojatelja hrama, protojereja stavrofora Stanka Markovića, kao i eparhijskog protođakona Ivana Tolića.
Pozivu na crkvenu slavu i dočeku episkopa odazvao se veliki broj vernika, dok su među zvanicama bili i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, Goran Bradić i ambasador Bosne i Hercegovine prof. dr Boro Bronza. Takođe, među visokom zvanicama bili su i predsednica Crkvene opštine u Bernu, dr med. Dragoslava Tomović, kao i predsednik Crkvene opštine u Cirihu Dragan Aleksić. Ovogodišnji kumovi slave bili su Vladan i Sanja Ivanović iz Cuhvila.
Crkva Svetih Ćirila i Metodija u Belpu je primer da je moguće uz veliko požrtvovanje i snažnu inicijativu, daleko od matice, podići crkvu od temelja do krova. Prota Stanko Marković sa ponosom govori o danima kad je građena crkva i kako su ljudi u Švajcarskoj prepoznali značaj da se sagradi jedna ovakva svetinja. U crkvu Svetih Ćirila i Metodija, pored Srba koji su najbrojniji na bogosluženjima, dolaze i drugi pravoslavni narodi, a neretko i Švajcarci. Prota Stanko za svakoga izdvoji vreme tako da je ovaj hram mesto vere, ljubavi, razumevanja i razmene znanja i iskustva. Crkvena opština često organizuje predavanja na razne teme o veri, te je povodom crkvene slave, a po blagoslovu episkopa Andreja, katihetsku reč održao doktor teologije Milan Kostrešević govoreći o životu Svetih Ćirila i Metodija, njihovom putu ka veri, misiji i svemu onome što su ostavili Srbima u amanet.
Svečanu liturgiju uveličalo je i pevanje hora Crkvene opštine iz Sankt Galena, koje je bilo predvođeno dirigentskom palicom Jasmine Golnik.
Nakon liturgije ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, Goran Bradić, zahvalio se na pozivu i rekao da mu je velika radost i čast što prisustvuje proslavi crkvene slave. Pozvao je na jedinstvo naroda, crkve i države u vremenu kada je Srbija suočena sa spoljnim pritiscima i izazovima u sprovođenju samostalne i nezavisne politike, kao i ostvarivanju svojih nacionalnih interesa. Ponovio je da su negovanje tradicije, vere, jezika i kulture od izuzetnog značaja za očuvanje identiteta našeg naroda u inostranstvu.
Vladika Andrej se zahvalio predstavnicima ambasada i upravi Crkvene opštine Bern na organizaciji i učešću u proslavi crkvene slave, a proti Stanku Markoviću na srdačnom i toplom dočeku.
„Zahvalio bih se Preosvećenom episkopu Andreju u ime Crkvene opštine Bern i u svoje lično ime na dolasku na parohijsku slavu. Nadam se da će Preosvećeni imati vremena da nas u skorije vreme ponovo poseti. Takođe se zahvaljujem predstavnicima ambasada, horu, kumovima slave, vrednim i čestitim članicama Kola srpskih sestara, članovima naše omladine, ali i svima koji su svojim radom doprineli da parohijsko slavlje prođe u lepoj i prijatnoj atmosferi“, istakao je na samom kraju prota Stanko Marković.
Sveštenstvo, vernici i gosti su nakon liturgije, propovedi i govora važnih zvanica imali priliku da uživaju u bogato pripremljenom slavskom ručku.
Sveti Ćirilo i Metodije se po julijanskom kalendaru obeležavaju 24. maja, tako da je toga dana služena liturgija u istoimenoj crkvi u Belpu, dok je protinica Ađena Marković, koja je ujedno i veroučiteljica na Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku, u školi održala predavanje o Svetoj braći. Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku su pokazali zavidno znanje u pisanju ćiriličnog pisma, što je bio jedan od zadataka na časovima veronauke u mesecu maju.