Printer Friendly Version Završna svečanost maturanata Dopunske nastave na srpskom jeziku i nastavničko veće u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 11.06.2023. @ 29 June 2023 07:04 AM

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, u nedelju, 11.06.2023. godine, pred više od stotinu đaka, roditelja, učesnika i gostiju, održana je svečanost povodom dodele svedočanstava i đačkih knjižica učenicima osmog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku iz kantona za koje je konzularno nadležna Ambasada.
Dodeli đačkih knjižica i svedočanstava prethodio je bogat kulturno-umetnički program koji je i ovog puta osmislila nastavnica Andrijana Adamović iz Bazela. Na početku je otpevana himna „Bože pravde“ u izvođenju Umetničkog centra „Soko“ iz Bazela, nakon čega su đaci Aleksa Janković, Jelena Marković i Sara Vulić recitovali pesmu Ljubivoja Ršumovića „Zdravica narodu srpskom“. Umetnički centar „Soko“ je izveo pesmu „Au što je škola zgodna“, na šta su se nadovezali učenici David Jovanović pesmom „Drugarstvo“ i Dimitrije Tiosavljević pesmicom „Učitelju“. Publika je imala priliku da vidi dramski skeč koji je napisao Dejan Aleksić „Ah, taj maj“, u izvođenju Dijane Jovičić i Teodore Panić. Petra Adamović je na klaviru izvela kompoziciju „Labudovo jezero“ Petra Čajkovskog. Potom su učenici nastavnice Jelene Mitrović otpevali pesmu „Pećka kandila“, a horsko pevanje su predvodile učenice Lea i Ana Lazarević. Umetnički centar „Soko“ izveo je dve narodne pesme „Selo moje okićeno gorom“ i „Nikolo, gajle golemo“. Dajana Trandafilović, Lazar Cvetković i Luka Cvetković su odrecitovali „Iz Srbije jabuka“, dok su pesmu „Sedam sati udara“ otpevali učenici iz Burgdorfa, Berna i Langentala. Raznovrstan deo programa je završila učenica Kristina Tatić recitovanjem pesme „Ne dam ništa što je moje.“ Specijalni gost na priredbi bio je guslar Božo Mićanović, koji je na guslama odsvirao i otpevao pesme „Sveti Sava“ i „Srpkinja“, Vojislava Ilića. Marta Adamović je, uz pratnju Erike Firkal, odsvirala prvi stav Fibihove Sonatine. Priredba je završena gradskim igrama „Bojerka“ i „Srpkinja“ koje su pripremili članovi Umetničkog centra „Soko“, a uz klavirsku pratnju Erike Firkal. Na samom kraju najmlađi učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Burgdorfu, petogodišnji Anastasija i Rastko Mandić, prisutne su oduševili duetskim izvođenjem rodoljubive pesme „Junaci sa Košara“.
Svečanost je otvorio, i okupljene u ime Ambasade pozdravio konzul Predrag Mandić. Poželevši dobrodošlicu, čestitao je đacima i nastavnicima na uspehu i još jednoj odškolovanoj generaciji, zahvalivši roditeljima što su odgovorno upisali svoju decu u Dopunsku nastavu i tako sprečili da se raskine jezička i kulturna nit koja ih spaja sa maticom. Decu je podsetio da su ogledalo Srbije u Švajcarskoj i da u skladu s tim treba da se ponašaju, da se usavršavaju, da budu ponos svoje otadžbine. Čestitao je učiteljici Jeleni Mitrović dobijanje ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena, i izrazio sreću što je upravo ona prethodnih godinu dana učila i njegovu decu srpski jezik.
Svečanosti je prisustvovala i koordinator Dopunske nastave, Biljana Bukinac. Izrazila je duboku zahvalnost Ministarstva prosvete Republike Srbije na podršci koju Ambasada Srbije u Bernu pruža nastavnicima Dopunske škole na srpskom jeziku širom Švajcarske u njihovom radu. Roditeljima je zahvalila na poverenju što su nastavnicima Dopunske nastave na srpskom jeziku prepustili ono što im je najvrednije – svoju decu. Okupljenima je saopštila da ove školske godine Dopunsku nastavu na srpskom jeziku napuštaju dve nastavnice sa konzularnog područja Ambasade – Andrijana Adamović i Snežana Šaronjić. O ovome je bilo reči i na nastavničkom veću koje je u nedelju, 11.06.2023. godine, u prepodnevnim časovima, održano u prostorijama Ambasade, u prisustvu svih 19 nastavnika, koordinatora Biljane Bukinac i konzula Predraga Mandića koji im se na početku obratio.
Svedočanstva, knjižice i prigodne poklone svojim đacima su podelile Andrijana Adamović, Jelena Mitrović, Snežana Šaronjić, Mira Tomić, Nataša Malešević i Margita Tot. Po završetku programa, upriličen je prigodan koktel.