Printer Friendly Version Завршна свечаност матураната Допунске наставе на српском језику и наставничко веће у Амбасади Републике Србије у Берну, 11.06.2023. @ 29 June 2023 07:07 AM

У Амбасади Републике Србије у Берну, у недељу, 11.06.2023. године, пред више од стотину ђака, родитеља, учесника и гостију, одржана је свечаност поводом доделе сведочанстава и ђачких књижица ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику из кантона за које је конзуларно надлежна Амбасада.
Додели ђачких књижица и сведочанстава претходио је богат културно-уметнички програм који је и овог пута осмислила наставница Андријана Адамовић из Базела. На почетку је отпевана химна „Боже правде“ у извођењу Уметничког центра „Соко“ из Базела, након чега су ђаци Алекса Јанковић, Јелена Марковић и Сара Вулић рецитовали песму Љубивоја Ршумовића „Здравица народу српском“. Уметнички центар „Соко“ је извео песму „Ау што је школа згодна“, на шта су се надовезали ученици Давид Јовановић песмом „Другарство“ и Димитрије Тиосављевић песмицом „Учитељу“. Публика је имала прилику да види драмски скеч који је написао Дејан Алексић „Ах, тај мај“, у извођењу Дијане Јовичић и Теодоре Панић. Петра Адамовић је на клавиру извела композицију „Лабудово језеро“ Петра Чајковског. Потом су ученици наставнице Јелене Митровић отпевали песму „Пећка кандила“, а хорско певање су предводиле ученице Леа и Ана Лазаревић. Уметнички центар „Соко“ извео је две народне песме „Село моје окићено гором“ и „Николо, гајле големо“. Дајана Трандафиловић, Лазар Цветковић и Лука Цветковић су одрецитовали „Из Србије јабука“, док су песму „Седам сати удара“ отпевали ученици из Бургдорфа, Берна и Лангентала. Разноврстан део програма је завршила ученица Кристина Татић рецитовањем песме „Не дам ништа што је моје.“ Специјални гост на приредби био је гуслар Божо Мићановић, који је на гуслама одсвирао и отпевао песме „Свети Сава“ и „Српкиња“, Војислава Илића. Марта Адамовић је, уз пратњу Ерике Фиркал, одсвирала први став Фибихове Сонатине. Приредба је завршена градским играма „Бојерка“ и „Српкиња“ које су припремили чланови Уметничког центра „Соко“, а уз клавирску пратњу Ерике Фиркал. На самом крају најмлађи ученици Допунске наставе на српском језику у Бургдорфу, петогодишњи Анастасија и Растко Мандић, присутне су одушевили дуетским извођењем родољубиве песме „Јунаци са Кошара“.
Свечаност је отворио, и окупљене у име Амбасаде поздравио конзул Предраг Мандић. Пожелевши добродошлицу, честитао је ђацима и наставницима на успеху и још једној одшколованој генерацији, захваливши родитељима што су одговорно уписали своју децу у Допунску наставу и тако спречили да се раскине језичка и културна нит која их спаја са матицом. Децу је подсетио да су огледало Србије у Швајцарској и да у складу с тим треба да се понашају, да се усавршавају, да буду понос своје отаџбине. Честитао је учитељици Јелени Митровић добијање ордена Карађорђеве звезде трећег степена, и изразио срећу што је управо она претходних годину дана учила и његову децу српски језик.
Свечаности је присуствовала и координатор Допунске наставе, Биљана Букинац. Изразила је дубоку захвалност Министарства просвете Републике Србије на подршци коју Амбасада Србије у Берну пружа наставницима Допунске школе на српском језику широм Швајцарске у њиховом раду. Родитељима је захвалила на поверењу што су наставницима Допунске наставе на српском језику препустили оно што им је највредније – своју децу. Окупљенима је саопштила да ове школске године Допунску наставу на српском језику напуштају две наставнице са конзуларног подручја Амбасаде – Андријана Адамовић и Снежана Шароњић. О овоме је било речи и на наставничком већу које је у недељу, 11.06.2023. године, у преподневним часовима, одржано у просторијама Амбасаде, у присуству свих 19 наставника, координатора Биљане Букинац и конзула Предрага Мандића који им се на почетку обратио.
Сведочанства, књижице и пригодне поклоне својим ђацима су поделиле Андријана Адамовић, Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Мира Томић, Наташа Малешевић и Маргита Тот. По завршетку програма, уприличен је пригодан коктел.