Printer Friendly Version Srbija predstavljena na manifestaciji „Rumunsko selo“ u Frajburgu, 24.06.2023. @ 29 June 2023 07:10 AM

U subotu, 24. juna 2023, na centralnom trgu u Frajburgu, održana je treća po redu manifestacija pod nazivom „Rumunsko selo“, posvećena rumunskim narodnim nošnjama. Organizator je bilo „Rumunsko-švajcarsko kulturno udruženje“, a gosti su, pored naše države, ovaj put bili Gruzija, Moldavija, Ukrajina i Slovenija. U kulturno-umetničkom delu, Srbiju je predstavljao Umetnički centar „Soko“ iz Bazela, dok je konzul Republike Srbije u Bernu, Predrag Mandić, prisutne pozdravio u ime Ambasade, ukazao na turističke potencijale Srbije i gostoprimstvo njenog naroda. Srbija je ove godine imala svoj štand na kojem je predstavila srpsku narodnu nošnju, kao i znamenite ličnosti koje potiču iz Srbije. Zahvaljujući izloženim prospektima Turističke organizacije Srbije, namenski pripremljenim fotografijama, mapama Srbije i drugim predmetima iz naše bogate tradicije, prolaznici su mogli da nauče da je Tesla Srbin, da je prva žena Alberta Ajnštajna bila Srpkinja, kao i da se podsete kako izgleda Srbija čiji su Kosovo i Metohija sastavni deo. Odgovorili smo na brojna pitanja i sa zadovoljstvom primetili da je spremnost građana iz ovog dela Švajcarske da posete našu zemlju velika.
Umetnički centar „Soko“ se na ovoj manifestaciji predstavio kroz dva sastava - odraslu pevačku grupu koje su činile Andrijana Adamović, Natalija Stanković i Milica Milutinović, dok su dečiju pevačku grupu predstavile Dijana Jovičić, Mia Petrović, Teodora Panić, Marta i Petra Adamović. Muzičku pratnju su činili Nikola Todorović na klarinetu i njegov otac Dejan na gitari. Andrijana Adamović, koja vodi obe pevačke grupe Umetničkog centra „Soko“, oduševila je publiku solo-izvođenjem narodne pesme „Moba prela kod kneza Lazara“.
Uvereni smo da će se dobra saradnja naše Ambasade sa „Rumunsko-švajcarskim kulturnim udruženjem“ nastaviti i ubuduće, kako bi se na najlepši način dočarala raznovrsnost kultura naroda u Švajcarskoj.