Printer Friendly Version Србија представљена на манифестацији „Румунско село“ у Фрајбургу, 24.06.2023. @ 29 June 2023 07:12 AM

У суботу, 24. јуна 2023, на централном тргу у Фрајбургу, одржана је трећа по реду манифестација под називом „Румунско село“, посвећена румунским народним ношњама. Организатор је било „Румунско-швајцарско културно удружење“, а гости су, поред наше државе, овај пут били Грузија, Молдавија, Украјина и Словенија. У културно-уметничком делу, Србију је представљао Уметнички центар „Соко“ из Базела, док је конзул Републике Србије у Берну, Предраг Мандић, присутне поздравио у име Амбасаде, указао на туристичке потенцијале Србије и гостопримство њеног народа. Србија је ове године имала свој штанд на којем је представила српску народну ношњу, као и знамените личности које потичу из Србије. Захваљујући изложеним проспектима Туристичке организације Србије, наменски припремљеним фотографијама, мапама Србије и другим предметима из наше богате традиције, пролазници су могли да науче да је Тесла Србин, да је прва жена Алберта Ајнштајна била Српкиња, као и да се подсете како изгледа Србија чији су Косово и Метохија саставни део. Одговорили смо на бројна питања и са задовољством приметили да је спремност грађана из овог дела Швајцарске да посете нашу земљу велика.
Уметнички центар „Соко“ се на овој манифестацији представио кроз два састава - одраслу певачку групу које су чиниле Андријана Адамовић, Наталија Станковић и Милица Милутиновић, док су дечију певачку групу представиле Дијана Јовичић, Миа Петровић, Теодора Панић, Марта и Петра Адамовић. Музичку пратњу су чинили Никола Тодоровић на кларинету и његов отац Дејан на гитари. Андријана Адамовић, која води обе певачке групе Уметничког центра „Соко“, одушевила је публику соло-извођењем народне песме „Моба прела код кнеза Лазара“.
Уверени смо да ће се добра сарадња наше Амбасаде са „Румунско-швајцарским културним удружењем“ наставити и убудуће, како би се на најлепши начин дочарала разноврсност култура народа у Швајцарској.